Bugünlerde “içler acısı manzara” gibi başlıklarla başlayan “bonzai” içen gençlerin görüntülerini medyada sık sık görmeye başladık.

Kimi bir merdiven altında, kimi sokak ortasında, kimi de çöplük içinde öylece yığılıp kalan gençlerin bu halleri gerçekten yürek sızlatıyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde daha sık görmeye alıştığımız bu manzara ile maalesef Adapazarı’nda da karşılaşmaya başladık…

Elbette bu üç büyük ilde olduğu kadar görülmese de son günlerde Adapazarı’nda da gençler arasında “sentetik” cinsinden uyuşturucu kullanımları giderek artıyor.

Daha dün Adnan Menderes Caddesi’nde bulunan alt geçitte yaşanan olayda 26 yaşında bir genç aldığı “bonzainin” etkisiyle baygınlık geçirdi.

Gerçi olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri bu gence anında müdahale etse de yarın bu genci başka bir kuytuda aynı halde görmeyeceğimizi kimse söyleyemez…

Doğrusunu isterseniz “bonzai” içen gençleri böyle yol kenarından toplayıp tedavi ettikten sonra da tekrar sokağa salmakla bu işler olmaz.

Her ne kadar Emniyet güçleri “bonzai” ile mücadelesini ciddi manada sürdürse de bunun soruna köklü bir çözüm olacağını söylemek zor.

Maalesef sentetik uyuşturuculara alışmış ve ciddi manada tedavi görmemiş bir genç, “bonzai” bulamazsa çok rahat ev yapımı başka zehirlere yönelebiliyor…

Nitekim gençleri daha “bonzai” denen illetten, zehirden korumayı başaramazken şimdi de başımıza “yavşan” ve “damina” otu çıktı.

Yurt dışında üretilen “bonzainin” pahalı ve Emniyetin operasyonları nedeniyle az bulunur olması gençleri “ev yapımı” uyuşturuculara yöneltti.

Yürümekte ve konuşmakta zorlanan hatta sık sık baygın halde görülen gençler, yeni yeni palazlanan “evde uyuşturucu” sektörünün hedefi haline geldi…

İşin kötüsü “yavşan” ve “damina” otu yapraklarına “sinek ilacı” ve aseton katılarak hazırlanan uyuşturucular gençler için tam bir “zehir” özelliği taşıyor.

Bu tarz hazırlanan uyuşturucuların çok tehlikeli olduğu ve hızla kana karışarak vücudu çok çabuk zehirlediği ifade ediliyor.

Öyle ki ilk kullanımda alışkanlık yaparken, ikinci veya üçüncü kullanımda ise ölümün kaçınılmaz olduğu belirtiliyor…

Netice itibariyle devlet “bonzai” ve son günlerde başımıza bela olan “yavşan” ve “damina” otu yaprağından yapılan uyuşturucu madde ile mücadelesini sürdürüyor.

Ancak bu konuda anne ve babalara da görev düşüyor. Zira “internet” ortamından da satılan bu uyuşturucu maddeler ile mücadeleye önce evde başlamalıyız.

Nitekim günümüzde “gençleri bekleyen yeni tehlikenin adı; ev yapımı zehir” oldu. Öyleyse anne ve baba olarak çok dikkatli olmalıyız…