1 Ocak tarihinden itibaren paralı poşet uygulaması yürürlüğe girdi.

Çevrenin korunması amacıyla hayata geçirilen uygulama ile 1 haftada poşet kullanım sayısı neredeyse yarı yarıya düştü.

Poşetin tanesi 25 kuruş olunca, vatandaş da kendince bir takım çözümler üretmeye başladı.

Yanında poşet ya da eskiden olduğu gibi file taşıyanların yanı sıra market önlerinde 10 kuruşa poşet satanlar bile ortaya çıktı.

Dile kolay yılda ortalama 35 milyar poşetin doğaya atıldığını ve bu plastik poşetlerin doğada uzun yıllar çözünemediğini düşünecek olursak, hayata geçirilen uygulama için aslında geç kalınmış bile diyebiliriz.

Eğer yetkililer sadece “Poşet kullanmayın” çağrısı yapsaydı, bu çağrıya uyanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Ancak poşet başına 25 kuruş alınınca kimse bu parayı vermek istemedi.

Doğal olarak da insanlar poşet parası nedeniyle bir takım alternatifler üretmeye başladı. En fazla gündeme gelen de file oldu. File nasıl örülür kursları bile düzenlendi.

Aslında çok değil, bundan 35-40 yıl önce insanlar plastik poşet yerine gazete kağıdından yapılmış kesekağıtları ve fileler kullanıyordu.

Pazara, manava gittiğinizde aldıklarınız kesekağıtlarına konurdu. İnsanlar evlerinde kesekağıdı yapıp bundan para kazanıyordu.

En önemlisi de gazeteden yapılmış kesekağıtları okuma alışkanlığını artırıyordu.

Mutlaka o kesekağıtlarındaki haberler tekrar tekrar okunurdu. Artık kullanılamayacak duruma gelince de sobada bir güzel yakılırdı.

Sonra bir anda plastik poşetler çıktı ve pazar fileleriyle kesekağıtları tarih oldu.

Şimdi geç de olsa bu değişimin zararlı olduğunu ve geleceğimizi karartacağını anladık.

Alınan kararla da poşet kullanımının en aza indirilmesi hedefleniyor.

Görünen o ki, uygulama vatandaş tarafından da kabul gördü. İnsanlar poşete para vermek yerine eskisi gibi pazar filesi ve kesekağıdı kullanmaya başladı.

Kim bilir bakarsınız marketler de artık satamadıkları poşetler yerine eskiden olduğu gibi kesekağıdına döner.

Zaten olması gereken de bu. Poşet kullanımında sorumluluğu sadece vatandaşlara yüklemek yerine marketleri kesekağıdı uygulamasına zorlamak en doğru olanıdır…