Dr. Yusuf Gedikli’nin hazırladığı, “Enver Paşa Nutukları, Makaleleri, Bazı Beyannameleri ve Mektupları” adlı yapıtı, İstanbul’da milenyum yayınlarından okuyucuyla buluştu. Kitabın yayın sorumlusu Burak Türkmenoğlu.
Eserin birinci bölümü “Enver Paşa, samimi ve idealist bir aksiyon adamı” başlığını taşırken, burada Enver Paşa’nın mezarının  Türkiye’ye getirilişi, doğumu, tahsili ve ilk memuriyet yılları hakkında bilgi veriliyor.  İkinci bölüm Enver Paşa’nın eserlerinden seçmeler,  kurultaydaki nutuklarından oluşuyor.  Üçüncü bölümde ise ‘Livaül İslam dergisi’, ‘Livaül İslam dergisinin fihristi’, ‘Livaül İslam dergisinden bir yazı: Türk zaferinin İslam alemindeki akisleri’ yer alıyor. Ek bölümünde ise,  Yusuf Gedikli ile yapıt hakkında yapılan bir röportaj yer alıyor. Kitabın sonunda kaynakça ve dizin var. 
Yusuf Gedikli, Enver Paşa’yı şöyle anlatıyor: Enver Paşa’nın Türkistana gidişinin sebebi orada bağımsız bir Türk devleti, merkezi Semerkant olan bir Türkistan federasyonu kurmaktı. Andoluyu rahatlatmak gibi bir düşüncesi yoktu. Zira Anadolunun rahat olduğundan, zaferi kazanacağından emindi. Enver Paşanın en mühim fonksiyonu çok kısa sürede Osmanlı ordusunu düzenlemesi, orduya milli ve dini şuurla sentezlenmiş yeni bir ruh vermesidir. Çanakkale bu ruh sayesinde kazanıldığı gibi, İstiklal Savaşı da bu ruh sayesinde kazanılmıştır. Savaşın, İngiltere ve Fıransanın beklentilerinin aksine 4 yıl uzaması, İngiliz ve Fıransız imparatorluklarının çatlaması da yine bu ruh sayesinde olmuştur.”  
Yusuf Gedikli’nin, Kıbrıs sorunu ve Şehriyar başta olmak üzere 40’a yakın yapıtı, 400’den fazla makalesi yayınlanmıştır.