SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yerli otomobil konusunda açıklanan yeni teşviklerin olumlu bir hava yarattığını dile getirdi.

Kösemusul, “Otomotiv Şehri Sakarya” hedefiyle çıkılan yolda yeni yatırımlara ilişkin görüşmelerin devam ettiğine dikkat çekti. Kösemusul, “Aynı hedef içinde yer alan  ‘Yerli otomobil fabrikası Sakarya’ya kurulsun’ vizyonumuzla ilgili olarak da bir adım olarak düşündüğümüz teşviklerde hükümetimizce yeni düzenlemeler yapıldı.  Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, yeni düzenlemenin detaylarına ilişkin 1. ve 2. bölgelerde sigorta primi işveren hissesi desteği, 2 ve 3 yıl süreyle uygulanırken, sektör yatırımları artık yatırım yerine bakılmaksızın 7 yıl süreyle bu destekten faydalanacağını açıkladı.

YATIRIMA KATKI

1. ve 2. bölgelerde vergi indirimi desteği için yatırıma katkı oranı yüzde 15-20 iken, sektör yatırımları için artık bu oran yüzde 40 olacak ve yüzde 80 oranında vergi indirimi imkanı sunulacak. Hatta yüzde 40 olan yatırıma katkı oranının yüzde 50'sini yatırım döneminde kullanabilecekler. Bu imkan 1. bölgede yapılan yatırımlar için söz konusu değilken, 2. bölgede oldukça cüzi düzeyde. Birinci ve ikinci bölgelerde  gerçekleştirilen yatırımlara faiz desteği uygulanmazken, sektör yatırımları 700 bin liraya kadar faiz desteğinden faydalanma imkanına sahip olacak. Bu yatırımlar ayrıca KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti ve yatırım yeri tahsisi ile desteklenecek.

İLK KEZ YERLİ OTOYA BU KADAR YAKINIZ

Motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımları öncelikli yatırım kapsamına alan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na ilişkin düzenlenen 'Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler' konulu toplantı da bakanımız görüşlerini “Bugüne kadar yerli otoya bu kadar yakın olmamıştım. Yaptığımız görüşmelerle yerli marka, yani bir Türk markasıyla üretim konusuna son derece yakın hissettim kendimi’’ diye konuştu.

YENİ OSB’LER

Kösemusul, “Sakarya olarak bu gelişmelerden duyduğumuz heyecanı sizlerle paylaşıyor, muhtemel babayiğidi Sakarya’ya davet ediyoruz. Muhtemel firmalarla da görüşme yapacağız. Ben inanıyorum ki birçok firma, rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek. Yerli otomobil yatırımcısı için Sakarya ideal. Babayiğitlere biz de babayiğitlik yapmak istiyoruz. Yeni organize sanayi bölgeleri hazırlıklarına başladık” dedi.