Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, KGF Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, QNB Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Onur Özkan ve Ekonomist Murat Sağman ile Sakarya iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantı Sami Altınkaya’nın sunumuyla Bloomberg HT Çıkış Yolu programından canlı yayınlandı.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Bayraktar, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, Sakarya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kocacık, TÜMSİAD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Ölmez, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya, MBD Genel Başkanı Erdem Ercan, TOBB Sakarya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Alican Sak, Sakarya GİAD Başkanı Gökhan Korkmaz, Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak ve çok sayıda banka temsilcisi ve davetli iştirak etti.

“Yatırım iştahı yüksek iliz”
Programın açılışında Sakarya’ya “Milli Sakarya” sıfatının çok yakıştığını ifade eden Sami Altunkaya, “Milli üretimin merkezi olma yolunda ilerleyen, ihracatta büyük başarılara imza atan, üreten bir Sakarya var karşımızda. Bu şehir, Milli Sakarya ismini hak ediyor” dedi.

Sami Altunkaya’nın sunumuyla Bloomberg HT Çıkış Yolu Programından canlı yayınlanan toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya ve Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi: “Milli değerlere sahip yatırım iştahı yüksek bir ilimiz var. Sadece sanayi sektöründe değil, tarım, ticaret ve turizm alanında da kısa ve orta vadede milli üretimler ve otomotiv şehri vizyonumuzla lokomotif bir il olacağız. Sakarya’da bürokrasi anlamında çok güzel bir birlikteliğimiz var. Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediyemiz, milletvekillerimiz ve tüm erklerle birlikte ortak bir vizyon oluşturup bu vizyon çerçevesinde hedeflerimize doğru sağlam adımlarla ilerliyoruz. Karasu Limanı’nın tamamlanması ile birlikte Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya olduk. İlimiz son yıllarda bir cazibe merkezi haline geldi. Ancak yatırımlar konusunda çevre ve tarım alanları faktörünü göz önünde bulundurarak seçici davranıyoruz. Sakarya sanayi olduğu kadar tarım alanında da ciddi potansiyeli olan bir bölge. Bu yüzden tarım alanlarına zarar vermeden sanayide kümelenmeye özen gösteriyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üretmek ve nitelikli işgücü potansiyeli olan sektörlere ağırlık veriyoruz.”


2Otomotivde 100 yılı aşkın tecrübeyle ihracatta hedef ilk 5!”
“Otomotiv sektörü de bunların en başında geliyor. Otomotiv sektöründe 100 yıllık bir başarı öykümüz var. Milli Tank ve Milli Tren, savunma sanayi üretimlerinin yanı sıra sıfır hata ile üretim yapan otomotiv sanayisine ev sahibi olan bir Sakarya’mız var. Güçlü referans ve nitelikli istihdama sahibiz. Mesleki eğitimde iş – eğitim dünyası işbirliklerini gerçekleştirdik. Sakarya’mıza iki meslek lisesi kazandırdık. İstihdam seferberliğinde yaklaşık 5 bin ilave istihdam gerçekleştirdik. Yılsonu hedefimizi 15 bin ilave istihdam olarak güncelledik. İhtisaslaşan yeni Organize Sanayi, Ticaret Bölgelerimiz ile fark oluşturmak için üstün gayret sarf ediyoruz. Rekor ihracat artışlarıyla şehrimizin sıralaması her geçen ay yükseliyor. Şu an 7. sıradayız. 5 yıl içinde ilk 5 il arasında olacağız
Potansiyeli yüksek, geleceğe hazırlanan şehrimizin tüm sektörlerinde çevre ve insan odaklı örnek çalışmaları hayata geçirerek Sakarya’mızı 2023 yılında Milli Üretimler ve Otomotiv Şehri, Türkiye’nin yıldız şehri hüviyetine ulaştıracağımıza inanıyoruz.”

“KGF bankalarla finansmanı kolaylaştırıyor”
KGF Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu ise başta KOBİ'ler olmak üzere finans erişiminde sorunları olan işletmelerin bu sorunlarını ortadan kaldırmak için onlara garanti desteği vererek finansmana ulaşmalarını kolaylaştıran bir şirket olduklarına dikkat çekerek, bankacılık sistemiyle entegre olarak çalıştıklarını ifade etti.
Teberoğlu, “KGF çok bilinen ama tanınmayan bir kuruluş. TOBB, KOSGEB ve 27 banka ortaklığı ile faaliyet göstermekteyiz. 320 milyon sermaye ile 3,2 milyar kefalet sağlayabiliyoruz. 253 milyarlık büyüklüğümüz var” dedi.



“Sakarya’da ciddi bir büyüme hevesi var”
QNB Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Onur Özkan ise Türkiye ekonomisi ve bankacılık sistemindeki değişimlere yönelik yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi: “Biz bankacı değil finansçıyız. Türkiye’de olduğu gibi Sakarya’da da ciddi bir büyüme hevesi var. Sakarya, ülkemizin büyüme ve gelişme sürecinde, Sakarya ataktaki önemli oyunculardan biri. İnsanlar artık riski doğru hesaplıyor. Ülke olarak çok kriz yönettik, iyi yönetiyoruz. Bizim risk yönetmemiz gerek ki krizleri kolay atlatabilelim.”  
KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Onur Özkan, QNB Finansbank’ın çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

“Referandum sonrası yatırımlar artacak”
Ekonomist Murat Sağman da  “Büyük resimden Türkiye’ye baktığımız zaman ülkemizde çoğu yerde bir yatırım ve üretim iştahı var. Ama 16 Nisan’dan dolayı bir belirsizlik süreci de söz konusu. Bu belirsizlik ortadan kalktıktan sonra yatırımların artacağını düşünüyoruz. Sakarya’da da aynı şekilde firmalarda bir büyüme ivmesi ve yatırım iştahı var.  Ülkemizde Ocak ayından bu yana ekonomide olumlu bir hava var. Dünya’daki merkez bankalarına baktığımızda 3-4 milyon dolarlardan 20 milyon dolarlara yükseldi. Türkiye bu hızlı büyüyen ülkelerin başında” şeklinde konuştu.
Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi.