Ülke ekonomisinin temelini oluşturan üretim sektörü ve ihracatını geliştirmek adına düzenlenen eğitim faaliyetleri de üyeler tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor. Bu doğrultuda SATSO’da eğitim programları çerçevesinde Dış Ticaret Bilgilendirme semineri düzenlendi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Dış Ticaret Bilgilendirme semineri İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Şube Müdürü Necati KORKMAZ, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzmanı Halise Büşra ÜNSAL, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Uzmanı Arda Ocak, Türk Exımbank, Krediler Pazarlama Yöneticisi Fatma Çam, Türk Exımbank Sigorta Müdür Yardımcısı Erkan Oğuz dış ticaret uygulamaları hakkında detaylı bilgi veri.



Seminerin açılış konuşmasının yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yiğit Ateş,  dış ticaretin ülke ekonomisindeki önemine değinerek şunları dile getirdi:
“Dış ticaret deyince aklımıza basit anlamda ilk olarak ithalat ve ihracat geliyor. Aslında içine girdiğiniz zaman çok daha detaylı kalemlerin olduğu bir yapıdır. Ama bu basit kavramdan hareketle Sakarya ili Türkiye açısından bakıldığında çok önemli bir il konumunda. Bundan iki yıl önce  Türkiye sıralamasında  13. Sıradayken,  bugün baktığımızda  Ocak ayı verilerinde 6’ıncı Şubat ayı verilerinde de 7’inci sıraya yükselmiş durumda. Sakarya’nın ihracatını bu kadar arttırmasının temel noktalarından bir tanesi şehrimizde yer alan büyük ihracatçı firmaların şehrin yapısına olan güveni buradaki yatırımlarını arttırma kararları ve Sakarya ilinin gelecek 5 yıl içerisinde Türkiye’de çok daha önemli  role sahip olacağını  farkında olmalarıdır.
İhracatta temel felsefemiz birkaç firma üzerinden değil daha ziyade kümülatif anlamda ihracatın artması yönünde. Yaptığımız çalışmalarda ihracatçı firmalarımızın kendi kapasitelerini hızlı şekilde arttırdıklarını görüyoruz. Bu da bizim için memnuniyet verici. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ihracatını arttırması için yeni çalışmalara başladık. Firmalarımızın ihracat yapma kapasitelerini arttırması adına müşteri temsilciliği hizmeti vermeye başladık. Örnek verecek olursak firmamız yurt dışında bir fuara katıldığı zaman otelinden tercümanına standına kadar hatta geldikten sonraki KOSGEB desteğine kadar birebir ilgileneceğimiz bir sistem kurduk ve çalışmalarımıza başladık. SATSO’nun imkanlarından faydalanmak isteyen tüm üyelerimize kapımız sonuna kadar açık.”



Genel Sekreter Yiğit Ateş’in konuşmalarının ardından İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Şube Müdürü Necati Korkmaz, İhracat Mevzuatı / Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzmanı Halise Büşra Ünsal İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi, Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi, Tasarım Desteği, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Uzmanı Arda Ocak, Ülke Masaları – Çin Pazarına İhraç İmkanları, Türk Exımbank, Krediler Pazarlama Yöneticisi Fatma Çam ve Türk Exımbank Sigorta Müdür Yardımcısı Erkan Oğuz Türk EXIMBANK İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları  hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.