Dünya Gazetesi tarafından ana gündemin yerli otomobil olarak belirlendiği yuvarlak masa toplantısı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Otomotiv ana ve yan sanayi üreticilerinin önde gelen firmalarının katıldığı toplantıda Yerli ve Milli üretim için yeterli altyapıya ve kültüre sahip en hazır ilin Sakarya olduğu belirtildi.

“7 trilyon euro pazar payı”

Başkan Kösemusul, toplantıda yaptığı konuşmada, günümüzde Türkiye'nin önemli otomotiv firmalarına ev sahipliği yapan Sakarya’nın geçmişten gelen tecrübesi, coğrafi konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, altyapısı, işgücü ve teknoloji birikimi ile otomotiv sektöründe önemli ve avantajlı bir cazibe merkezi konumunda olduğuna dikkat çekti. Kösemusul, Sakarya’nın 3 saatlik bir uçuş mesafesinde en az 7 trilyon Euro pazar payına ulaşabilecek bir konumda olduğunun altını çizdi.

“Yerli otomobilin yeri Sakarya’dır”

Taşıt araçları ve yan sanayide Sakarya’nın önemli yatırımlara ev sahibi olduğunu vurgulayan Başkan Mahmut Kösemusul, tüm ayrıntılarıyla Sakarya’nın otomotiv çalışmalarını özetlerken,  “Türkiye Vagon Sanayi, Tank Palet fabrikası, Başak Traktör, Otokar, Tırsan, Türk Traktör ve Toyota gibi önemli yatırımların yanı sıra milli tren imalatı ve Milli Tank Altay’ın da ilimizde üretiliyor olması Sakarya’mızı otomotiv sektöründe çok daha güçlü bir noktaya taşımıştır. Türkiye, kendi markasıyla otomobil üretecek konuma gelmiştir ve bunun yeri de Sakarya'dır. Bu konuda yeterli altyapıya ve tecrübeye sahibiz.” diye konuştu.

“Dosyamız hazır ve teslim ettik”

Çeşitli motorlu kara taşıtlarının ve her türlü parça ve aksam yan sanayisinin üretimini geliştirmeye hizmet etmek, otomotiv sanayiinde kullanılan ile bunları yapacak araç ve gereçlerin Sakarya içinden temin edilmesini teşvik edecek çalışmalar yapmak ve üyelerinin haklarını korumak amacı ile "Otomotiv Sanayicileri Çalışma Grubu" kurduklarını aktaran Kösemusul, “Sakarya’mızın otomotiv sektöründe ana ve yan sanayinin gelişimine yönelik faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.  Dünyada sıfır hata ile araçlar üreten tek şehir.Yerli otomobil üretimi için şehrin kuzeyinde yerimiz hazır, tüm çalışmalar, üretim, istihdam, eğitim, ihracat ve hatta organizasyon için önerilerimizi içeren dosyamız hazır ve yetkililere teslim ettik.” ifadelerini kullandı.

Kimler Katıldı?

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Başak Traktör Fabrika Müdürü Kayhan Çalıca, Kesin Makine Dış Ticaret Müdürü Kenan Cinoğlu ve Üretim Müdürü Sinan Cinoğlu, Gazi Metal Mali İşler Müdürü Gani Erdoğan, İçtaş Karasu Limanı İnşaat ve İşletme Müdürü Gökçen Erdem ile Pazarlama Müdürü Erdinç Güzel, Daloğlu Döküm Üretim Müdürü Ali Atalay ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu katılarak faaliyetleri ve yerli otomobil üretimi ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.