“Otomotiv Şehri Sakarya” vizyonu ile son yıllarda önemli çalışmaları hayata geçiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin sektör ve ihracat tecrübelerini artırmak hedefiyle Çin’in Shangay kentinde düzenlenen ve global piyasada önemli bir organizasyon olan Automechanika Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi Fuarı’na katıldı. Frankfurt Messe ortaklığıyla düzenlenen Türk üreticisinin yedek parça ve yan sanayi üretimi olarak pay sahibi de olduğu fuarda incelemelerde bulunan Vali Hüseyin Avni Coş ve Başkan Mahmut Kösemusul, Türk üreticileri ile bir araya gelirken, bölge teknolojilerini inceledi, dünyanın sektörde öncü firmalarından olan Çin otomotiv sektör temsilcilerinden bilgi aldı.

“Sakarya’mızın değerini birlikte aktaralım”

Shangay programı kapsamında Vali Coş ve Başkan Kösemusul, Shangay Başkonsolosu Özcan Şahin’i ziyaret etti. Heyeti misafir etmekten duyduğu memnuniyeti belirten Özcan Şahin, Çin ekonomi fırsatları ile de bilgi paylaşımında bulundu. Şahin, “Ben de Sakaryalıyım. Hemşehrilerimizi binlerce kilometre öteden misafir etmek bizim için büyük bir gurur olmuştur. Türkiye’miz inşallah önümüzdeki süreçte özellikle ekonomide önemli bir sıçrama gerçekleştirecektir. Çin’de çok önemli fırsatlar var. Özellikle turizm ve sanayide ikili iş ortaklıklarında Sakarya’mızın değerini aktarmak için birlikte çalışalım” şeklinde konuştu.

Konsolos Şahin’in yakın ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Vali Hüseyin Avni Coş ise, “Sayın Başkonsolosumuzun ülkemize duyduğu o yüksek ilgi bizleri çok memnun etmiştir. Sakarya’mızda ağırlanmış hissiyatındayız. Tebrik ve teşekkür ediyorum. Şehrimiz iş dünyasının ufkunun ve tecrübesinin artması çok önemli. Bunun için buradayız” ifadelerini kullandı.

“İhracatımız orta vadede daha iyi olacak”

Sakarya’da son zamanlarda gerçekleştirilen çalışmaları ayrıntılı bir şekilde aktaran Başkan Mahmut Kösemusul, “Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde özellikle otomotiv sektöründe önemli gelişmelere ev sahipliği yapacak Otomotiv Şehri Sakarya’mızda, bu sektörün değerini daha da yükseltirken farklı sektörlerde de potansiyeli yüksek çalışmalar gerçekleştirmek hedefindeyiz. Çin seyahatimizin de bu kapsamda doğru değerlendirileceğine inanıyorum. Sakarya’mız ihracatının yükselmesi için çalışmalarımız; yeni ihracat kapıları için çabamız sürecek. İhracatımız orta vadede daha iyi seviyelerde olacak” diye konuştu.

Ziyaretin devamında Shangay Ticari Ateşeleri Mustafa Yavuz ve Aykut Aymelek, bölge fırsatları ile ilgili SATSO Heyetine ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Otomotiv firmalarına davet

SATSO Heyeti Çin’in en önemli otomotiv firmalarından olan Saic Motor’u da ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci ve yönetim kurulu üyeleri firma yetkililerinden bilgi alırken Sakarya’nın potansiyelini ve hedeflediği çalışmaları aktararak firmayı Sakarya’ya davet etti.

Sakarya – Shangay kardeş oda ilişkileri

Heyetin son ziyaret programı ise Shangay Uluslararası Ticaret Odası’ydı. Oda Başkanı Yang Jianrong ile buluşan Başkan Mahmut Kösemusul, Sakarya ile ilgili ayrıntılı bilgi aktardı. Çin otomotiv firmalarının dünya ile entegrasyonunda Türkiye’nin yerinin ayrı olduğunu belirten Başkan Jianrong, tarihi ipek yolunu yeniden canlandırma kararında olduklarını vurgulayarak Sakarya heyet ziyareti sonrası Sakarya’yı gündemlerinde tutacaklarını açıkladı. Başkan Kösemusul, Shangay Ticaret Odası’nı Sakarya’ya davet ederken, ziyarette kardeş Oda çalışmalarının başlatılarak iki şehir arasındaki görüşmelerin devam etmesi kararı verildi. Ziyaret sonrası şehrin tarihi ve turistik yerlerini de gezen SATSO Heyeti, 6 günlük programın ardından Sakarya’ya döndü.