SATSO, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Dr. Reşat Kasap, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve Oda mensuplarından oluşan 35 kişilik heyeti ağırladı.

“Karadeniz’den dünyaya açılan Sakarya”

SATSO Yönetim Kurulu Üyelerinin de bulunduğu ziyarette konuklara öncelikle SATSO tanıtım filmi sunuldu. Ardından konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Oda çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “SATSO olarak 15 bin üyesi, 34 meslek komitesi ve 85 meclis üyesi ile ilimize vizyon katan çalışmalar yapmak için gayret ediyoruz. OSB’lerdeki kümelenmelerden üniversite sanayi işbirliğine kadar tüm paydaşlarımızla ortak aklın etrafında birlikteliğimizle hizmet etmeye gayret ediyoruz. Sakarya Türkiye’nin büyüme hızından daha hızlı bir şekilde büyümesi öngörülen bir ildir. Limanımızın tamamlanması ile Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya inşa etmeyi hedefliyoruz. Yerli otomobilin Sakarya’da üretilmesi için yaklaşık 5 yıldır projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Otomotiv İhtisas Bölgesi’nde de ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Tarım ve turizm değerlerimizi de ön plana çıkaran çalışmalara da ağırlık veriyoruz. Sakarya hizmet ettiğinizde karşılığını aldığınız, hizmet etmekten haz duyacağınız bir ildir” dedi.

Başkan Kösemusul ayrıca son zamanlarda dünyada yaşanan olaylara dikkat çekerek “Bizim güzel dinimizi İslam şemsiyesi altında kullanarak itibarsızlaştıran hain planları olan terör örgütlerini kınıyorum” diye konuştu.

Rize’nin Hedefi: TURİZM”

Rize TSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise Sakarya’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Sakarya ile Rize’miz arasındaki işbirliğinin gelişmesi adına ziyaretlerde bulunuyoruz. Misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Rize TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da, “Rize’nin birlik ve beraberliğini Sakarya’ya taşıyoruz. Çayın Başkentinden geliyoruz. Türkiye’de üretilen çayın yüzde 60’ını Rize üretiyor, bu anlamda ilimizde 45’e yakın devlete ait toplam 200’e yakın çay fabrikası var. Yani ana üretim üssüyüz. Ana geçim kaynağımız ve ana üretimimiz çaydır. Rize’de Sakarya’da olduğu gibi kurumlar arası birlik ve beraberlik var. Bunu yakalayabilen iller iş adamlarının da önünü açıyor. Rize’de çayın yanına koyduğumuz en önemli argümanımız turizmdir. 12 aya yayılabilen bir turizm potansiyelimiz var. Lojistik anlamda önemli bir ildir Rize. Doğu ve Güneydoğunun lojistik merkezi olma yolunda projelerimiz mevcuttur. Rize- Mardin sevgi otoyolu bunların en başındadır. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük tünelleri yapılıyor. 14 bin 700 metre uzunluğunda bir tünel. Mardin’den kalkan bir tır 6 saatte Rize limanına inecek. GAP’ı Karadeniz’e indiriyoruz. Doğudaki illeri Karadeniz’e açacak bu projenin %80’i tamamlandı. Bunlar sadece illerin projesi değil Türkiye’nin projesidir. Havalimanı çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversite ve şehirlerarası işbirliğinin önemine değinerek ortak çalışmalardan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, yaşanan alan olarak küçük olmalarına rağmen Türkiye’nin her yanında Rizelilerin olduğunu söylerken, Rize’nin en önemli gelir kaynağının çay olduğunu ve bunun yanında turizm noktasında da ilerleme sağlamak istediklerine dikkat çekti.

Rize Valisi Ersin Yazıcı ise Rize’nin kendi ölçeğinde büyük projeleri olduğunu ifade ederek “Bizler hedefler koyarken gerçekçi olmaya gayret ediyoruz. Rize’nin avantajlarını çok iyi değerlendirmek hedefindeyiz. Çayın yanında arıcılık ve likapa konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Turizm bizim için önemli bu konuda emin adımlarla ilerliyoruz. Doğa turizminin bulunduğu bölgeye katkılarını hepimiz biliyoruz. Alpler buna güzel bir örnektir. Rize de bu anlamda çok şanslı. Doğaya zarar vermeden ticari bir metaa olarak değerlendirmek hedefindeyiz” diye konuştu.

Heyet Gezisi

Konuşmaların ardından heyet sırasıyla, Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve Müdürü Ahmet Çubuk, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Sakarya Teknokent’i ziyaret ederken, Sakarya ve gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiler alarak Sakarya’dan ayrıldı.