Gelir İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Semi Okumuş, “Sakarya hızlı bir gelişim gösteren şehir. 7143 sayılı yapılandırma kanunu hakkında genel değerlendirme toplantıları yapmak üzere Sakarya’dayız. Bu bağlamda ilin önemli kurumlarını da ziyaret ederek istişarede bulunmak istedik. Düzenli ve samimi mükelleflerimizin vergi indirimine tabi tutulmasına çalışıyoruz” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ da verdiği bilgide, “Kendimden örnek vereyim. Bu şehirden yetişmiş bir sanayiciyim. 3 bine yakın personelle birçok sektöre üretim yapıyoruz. Çok hızlı büyüyen, gelişen bir şehirde yaşıyoruz. Bu lokasyonda yatırımlar tamamlandığında 11 OSB ile hizmet verilecek. Sakarya aynı zamanda verimli bir toprak yapısına sahip. Önceliğimiz verimli alanları korumak. Bu nedenle 4. ve 5. sınıf arazilerde sanayileşmeye izin veriyoruz. Şehrin erkleri olarak bir araya gelerek karar veriyoruz. Şehrimizin artıları fazla. İhracat fazlamız 2.2 milyar dolar. Bu durumda şehrin vergisi en çok ihracat yapan şirketimizin vergi iadesine gidiyor. Sakarya bu durumda yeni bir bakış anlayışına ihtiyaç duyulan şehir. Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe vergi gelirleri net tahsilatı üzerinden %6 oranında pay almaktadır. Bu payın %60’ı doğrudan Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmaktadır. %40’ı ise Büyükşehir Belediyeleri Havuzuna aktarılarak dağıtılmaktadır. Net tahsilat üzerinden dağıtılan paylar, büyükşehirlerde ekonomik durum ve ihracat miktarları farklı olması nedeniyle belediyelerin vergi iadesi yükü farklı olmaktadır. Türkiye’de tüm büyükşehirlerin yıllık vergi iade oranı %14 iken Sakarya’da yıllık %80 ve 2017 yılı Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarında %100 üzerinde gerçekleşmiştir. Bu durumda Sakarya doğrudan aktarılan paydan iade oranının vergi tahsilatı üzerinde gerçekleştiği aylarda hiç yararlanmamakta ve diğer aylarda ise büyükşehir ortalama iade oranının çok üstünde vergi iadesi gerçekleştiği için çok az pay almaktadır.

Örneğin 2018 yılı Nisan ayında vergi geliri 195.064.770-TL iken vergi iadesi 222.105.756-TL olarak gerçekleşmiş dağıtıma esas vergi geliri – 27.040.986-TL gerçekleşmiş doğrudan hiç pay gelmemiş, bu eksi fark havuzdan aldığımız paydan kesilmiştir.

Ayrıca Sakarya’da üretim tesisleri olup Genel Merkez’i başka ilde olan şirketlerimiz de vergilerini maalesef Sakarya’ya yatırmıyor. Bu konularda şehrimizin zararını gidermek için yeni bir anlayışa ve çalışmaya ihtiyaç var. SATSO olarak konu üzerinde çalışıyoruz” dedi.