SATSO 1101 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Mayıs/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kösemusul, “Sanayide, ticarette ve eğitimde başarılara imza atıyoruz. Dün Türkiye’nin ilk 500 şirketi açıklandı ve içinde Sakarya’mızda üretim yapan 22 firma var. Bu ve buna benzer birçok başarımızı kısaca sizlere aktarmak istiyorum. Sakarya'mızın geldiği nokta bizleri gururlandırıyor. Gelecek Sakarya'mızın diyor hep birlikte çalışıyoruz. Her geçen gün başarı çıtamızı artırarak yolumuza devam ediyoruz. Sanayide otomotiv sektörüne her zaman dikkat çektik. Çünkü ticaretimizin gelişmesi istihdamın artmasına, tarımımızın gelişmesi ise çevreye zarar vermeyen sanayiye bağlıdır. İşte lokomotif sektör otomotiv.  Şehrimizin otomotiv şehri olduğunu dile getiriyorum. Milli Tank, milli tren, savunma araçları şehrimizde üretiliyor. Sıfır hata başarısı Sakarya’mızın mühendislerinin, işçilerinin büyük gayretleri ile ortaya çıktı. Otomotiv sektörü ile alakalı 4 yıldır gerekli tüm çalışmaları hamdolsun gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz” dedi.

sakaryanin_basari_citasi2.jpg

UMEM’de Türkiye 1.’si olduklarını, üniversite sanayi işbirliğinde arzu edilen başarıya kavuştuklarını söyleyen Kösemusul, “3+1, 7+1 ve UMDE projeleri ile kaliteli eğitim, hızla devam ediyor. TOBB ve SATSO olarak Sakarya’mıza meslek liseleri kazandırıyoruz” diye konuştu.

Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesinde sona gelindiğini kaydeden Kösemusul, “Ticaret erbabımız yurtdışında fuarlara katılmanın yanında bu projeyle internet ortamında oluşturulacak sanal fuarlarda stantlar oluşturarak satışlarını artıracaklar. Ramazan ayı sonrasında inşallah üyelerimizin platformu kullanabilmeleri için eğitimler başlatacağız. Ayrıca ticari sorunlar için meslek komitelerimiz başarılı çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Onların taleplerini hızlı bir şekilde TOBB’a ve gerekli yerlere iletiyor ve çözüme kavuşturuyoruz. Ticaretimiz de güçleniyor. Bugün ihracat sektör sıralamamıza baktığımızda ticaretimizin zaman geçtikçe daha da güçlendiğine şahit oluyoruz. İnşallah aktif çalışmalarımızla bu rakamlar daha da yükselecektir” dedi.

sakaryanin_basari_citasi3.jpg

İHRACAT VE BÜYÜME RAKAMLARI

“İş dünyası olarak çevreye duyarlı sanayisini ve tarımsal gücünü yükselten, kaliteli eğitim, sıfır hata politikası ile üretim, güçlü istihdamıyla Türkiye’nin yıldızı olan bir Sakarya için aktif ve gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Kösemusul, “Emeklerimizin karşılığını almaktan mutluyuz. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Mayıs ayı ihracat verilerine göre, dünyanın 103 ülkesine ihracat yapan Sakarya’mız, 238 milyon 426 bin dolarlık ihracatıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında ve % 64’lük artış oranı ile liderliğe devam ediyor. Sakarya ihracatında öne çıkan ülkeler değerlendirildiğinde, 41 milyon 649 bin dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırada yer alırken 23 milyon dolar ile İsrail ikinci sırada, 18 milyon dolar ile Mısır üçüncü sırada, 17 milyon dolar ile Almanya dördüncü ve 12 milyon dolar ihracatla Birleşik Krallık beşinci sırada yer alıyor. Sakarya Mayıs ayında ayrıca toplam 22 sektörde ihracat gerçekleştirdi. İhracat yapılan sektörlerde başı yine Taşıt Araçları ve Yan Sanayi, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik ve İklimlendirme Sanayii çekti. Dünya genelinden bakıldığında “Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran il, Sakarya” bu bakış ve yorum çok önemli, Sakarya’mızın adını dünyaya duyurmaya işte tam da bu noktadan başlıyoruz. İnanıyorum ki bu başarı, kartopu misali büyüyerek farklı başarıların temelini oluşturacaktır. İhracat dediğimiz parametre bir ilin ekonomik gücünü ve başarısını ortaya koyar” diye sözlerini sürdürdü.

İLK 500’DE 22 FİRMA

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında listede Sakarya’dan bu yıl 22 firma bulunduğunu söyleyen Kösemusul, “Bu durum ilimiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Bizlere bu sevinci yaşatan ve gururlandıran Sakarya’mız iş dünyasını tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Üreten, istihdam sağlayan, il ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak böyle güzel başarılara imza atan firmalarımızla gurur duyuyor, takdir ediyoruz. İhracat oranlarımız ile birlikte İSO ilk 500 listesindeki firma sayılarımızı da arttırmak için çalışmalarımıza ve üyelerimize destek olmaya devam edeceğiz” dedi.