SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen programaSATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, Mevzuat Komisyonu Başkanı Hayrettin Kovacıoğlu,Meclis Üyeleri; Nihat Cinoğlu ve Ahmet Çubuk, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Gagavuzya Dış İşleri Bakanı Vitaliy Vlah, Yatırım Bakanı İvan İvançev, Kazayak Belediye Başkanı Anatoly Uzun, Milletvekili İvanna Köksal, Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitriy Kroytor, Moldova Derneği Başkanı Rafet Köksal, TDMMB Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Araçiştirak etti.

Programda konuşan SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah’ı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, SATSO ve Sakarya ile ilgili detaylı bilgi verdi. Meclis Başkanı Kuriş konuşmasında, “İlimiz sürekli gelişiyor ve dünyada dikkat çekiyor. Gagavuzya ile ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel bağların genişletilmesine yönelik işbirliği çalışmalarını da önemsiyoruz. ÇünküGagavuzya Bölgesi ile ortak kültürlere sahibiz, yıllardan beri süregelen olumlu ilişkilerimiz de mevcut. Sadece kültürel olarak değil birçok konuda fikir birliği ile işbirliğimizin artarak devam etmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gagavuzya Özerk Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah konuşmasında; “Türkiye, ülkemize birçok desteği olan ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye ile işbirliği ve ticari ilişkiler olduğu kadar kültür birliğimiz de var. Kapılarımız Türk yatırımcılara her zaman açıktır. Türkiye ile işbirliğini önemsiyoruz. Türk menşeili firmalar işlerini çok iyi ve profesyonel yapıyorlar. Gagavuzya olarak teşviklerimizle, serbest ticaret bölgelerimizle ve yatırım avantajlarımız ile değerli yatırımcılarımızı ülkemize bekliyoruz. Ülkemizi kalkındırmak bizim asli görevimizdir. Amacımız ülkemizde ekonomik yatırımları arttırarak genç nüfusumuzu topraklarımızda tutmaktır. Bu nedenle de Gagavuzya yönetimi olarak yatırımlara kapılarımızı sonuna kadar açtık.Sakaryalı firmaları da ülkemize yatırıma davet ediyoruz”  dedi.

Programın devamında Yatırım Bakanı İvan İvançev, Gagavuzya’nın sosyo ekonomik yapısı, mevcut işgücü durumu, yatırım avantajları, ağırlıklı sektörler, serbest ekonomi bölgeleri hakkında bilgileri aktardı.