TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımlarıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleşen Müşterek Konsey toplantısı kalabalık bir katılımla yapıldı.
 
Yapısal reformlara ihtiyacımız var”
Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un demokrasi şehitleri için toplandığı yardımın 27 milyon liraya ulaştığını söyledi. Yardım kampanyasının halen devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “TOBB, Odalar ve Borsalar olarak tam 27 milyon lira yardım topladık, daha da devam ediyoruz. Bu camiayla iftihar ediyorum” dedi.​ Hisarcıklıoğlu, “15 Temmuz’daysa bunlardan daha sinsi olan ama aynı hainlikteki FETÖ örgütünü gördük. Hem Türkiye siyaseti hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi oldu. Milletin dirayetiyle bu test başarıyla geçildi. Sağlamlığı tescillenmiş demokrasimizle, siyasi partilerimiz arasında başlayan mutabakat zeminiyle, halkımızdaki birlik beraberlik duygularıyla, geleceğe daha olumlu bakıyoruz. Siyasetteki mutabakat ortamının, piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

 
“FETÖ soruşturması hızla sürüyor”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci konuşmasında FETÖ ile mücadelenin gerek kamu gerekse özel sektörde devam etmesi gerektiğine işaret ederek "Bu yapı devlete sızdığı gibi oda ve borsalarımıza da şu veya bu nedenle sızmıştı. Bununla ilgili hükümet olarak direkt müdahaleden ziyade oda ve borsaların kendi içlerindeki yapıları ayıklamalarını istemiştik. Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım" dedi.  Tüfenkci, bu noktada bir gevşeklik hissedilmesi durumunda Bakanlık olarak devreye de girebileceklerine işaret etti.
 
“Özel sektör teşvik edilecek”
ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında mutabakat bulunmadığını belirten Tüfenkci, küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurguladı. Tüfenkci, 15 Temmuz'da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti. Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını söyledi. Ekonomi politikaları üretirken siyasi çıkar gözetmediklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Tüfenkci, "Özel sektörü teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması" şeklinde konuştu.

 
“Sakarya hedeflerine ulaşacak”
Müşterek Konsey Toplantısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkan Yardımcısı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, verimli bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Yaklaşık 5 saat boyunca sorunlarımızı, talep ve çözüm önerilerimizi Sn. Bakanımızla paylaştık. Bizleri sabırla dinledikleri için teşekkür ediyoruz. İş dünyası olarak sorunlara karşı daha dirençli, daha gayretli, bir ve beraber olarak hep birlikte mücadele edecek; direnmeye ve üretmeye devam edeceğiz. Sakarya olarak hedeflerimiz yüksek. Hedeflerimiz doğrultusunda vatan ve demokrasi nöbet şuurunu hiç bırakmadan çalışmalarımızı sürdürecek ve hedeflerimize ulaşacağız” ifadelerini kullandı.