Açıklanan ekonomi reform paketinde başta istihdam olmak üzere çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler içeriyor. Geçtiğimiz haftalarda yönetmeliği de yayımlanan uzaktan çalışma uygulaması hakkında yeni düzenlemeler yapılacak ve günün şartlarına uygun şekilde uzaktan çalışma yasası revize edilecek.

Konu ile ilgili Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın yazısı şu şekilde:

"Ayrıca kısmi süreli çalışanların hafta tatili, yıllık izin ve kıdem tazminatına hak kazanma süreleri yapılacak yeni düzenlemeler ile netleşecek. Yine pakette, genç istihdamın artırılmasına yönelik düzenlemeler de dikkat çekiyor.

Reform paketinde yer aldı

Ama asıl dikkat çekici olanı, ilave istihdam sağlayan işletmelere finansman desteği verilecek olması. Konunun detayına girmeden önce bir özet yapayım.

Koronavirüs salgını nedeniyle bir senedir, hem işverenler hem de çalışanlar kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği ile destekleniyor. Aynı şekilde, bu süreçte işverene çalışanını ücretsiz izne çıkarma hakkı tanındı ve bununla birlikte işten çıkarma yasağı da getirildi.

Her ne kadar sivil toplum örgütleri, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını talep etse de Cumhurbaşkanı’nın, son yaptığı açıklamaya göre, kısa çalışma ödeneği bu ayın sonunda bitiyor.

Ücretsiz izin desteği ile işverenin çalışanı işten çıkarma yasağı da 17 Mayıs tarihinde son bulacak. Özellikle çalışan kesim, desteklerin son bulmasıyla birlikte işte çıkarılmaktan endişe duyuyor.

Nefes aldıracak

İşte, açıklanan Ekonomi Reform paketinde bu konuda, benim de dikkatimi çeken, önemli bir düzenleme yer alıyor. İşten çıkarmalar yaşanmasın diye işletmelere ilave istihdam finansman desteği sağlanacak. Destek, sadece istihdamı artırmaya yönelik değil; salgın nedeniyle nakit sıkıntısı çeken işletmelere de bir ölçüde nefes aldıracak.

Peki, bu destekten kimler, nasıl yararlanacak? Mikro ve küçük ölçekli firmalardan likidite sıkıntısı çekenlere yönelik, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için; Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkanı sağlanacak.

Bir kişi alana 100 bin lira

Mikro ve küçük ölçekli işletme denildiğinde yaklaşık 3 milyondan fazla işletmeyi kapsıyor demektir. Buna göre, ilave istihdam yaratacak olan işletmeye, KGF destekli 100 bin liralık kredi verilecek. İstihdam yaratılacak her bir kişi için bu destekten yararlanılacak.

Peki, limit var mı? En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek. Bu da ilave 5 kişilik istihdam anlamına geliyor.

Daha açık bir anlatımla, KOBİ iseniz, mevcut istihdamınızın üzerine 5 kişiye ilave istihdam sağlarsanız; KGF destekli, 500 bin liralık kredi imkanından yararlanabileceksiniz. Yok, 5 kişi değil de, ilave 2 kişilik istihdam sağlarsanız, 200 bin liralık destek alabileceksiniz.

Ücretsiz izinli yararlanacak

İlave istihdam finansman kredisinin vadesi 2 yıl olacak ve ilk 6 ayı geri ödemesiz kullandırılacak. İlave 2 kişilik istihdam yarattınız ve 200 bin liralık destekten yararlandınız, ilk 6 ay hiçbir ödeme yapmayacaksınız, 6 aydan sonra taksitleri ödemeye başlayacaksınız.

Kredinin faizi ise henüz net değil. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile faiz oranı da netleşecek. Ancak faizi ne olursa olsun; ilave istihdam sağlayan işletme, işe aldığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödeyeceği sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primleri, kredi faiz bakiyesinden düşülecek.

Örneğin, kaba bir hesapla, destekten yararlanacak bir işyeri, iki kişilik ilave istihdam sağlayıp, 200 bin lira kredi kullandığında; iki kişi için her ay  bin 252 liralık sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerini kredi faizinden düşebilecek.

İlave istihdam finansman desteğinden, 17 Mayıs’ta bitecek olan nakdi ücret desteği alan işyerleri de yararlanabilecek. Şöyle ki; çalışanını ücretsiz izne çıkartan ve devletten aylık bin 431 lira nakdi ücret desteği alan işveren, çalışanı işten çıkarmayıp, tekrardan istihdama dahil ederse, KGF destekli ilave istihdam desteğinden faydalanabilecek."

/ Hürriyet Gazetesi - Noyan Doğan