Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 2014 ihracat performansını değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı twitter üzerinden açıklama ile ilgili düşüncelerini paylaşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Türkiye’nin ihracat rekorları kırmaya devam ettiğini belirtti. Kösemusul, “Türkiye, iş dünyamızın omuzlarında yükseliyor” diye konuştu.

“Pazar payımız artıyor”

İhracat rakamlarını değerlendiren Başkan Kösemusul, “TİM ihracat verilerinde, Türkiye'nin Aralık ihracatı, geçen yılın Aralık ayına göre % 1,1 artışla 13 milyar 137 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatı 2014 yılını rekorla kapattı. Yıllık ihracatımız, yeni rekorla, 157,6 milyar dolar, artış % 4. İlk 9 aylık büyümemiz % 2,8, net ihracatın büyümeye katkısı ise 2,7 puan” şeklinde tweetler atarken iş dünyasının risklere karşı Pazar payını arttırmayı sürdürdüğünü de vurgulayan Başkan Kösemusul, “Dünya ticaretinden aldığımız pay arttı. Dünya ticareti artışı %2,5, yakın pazar riskleri, AB durgunluğuna rağmen ihracat artışımız ise %4” dedi.

“Sakarya vites yükseltiyor”

Sakarya ihracat rakamlarını da değerlendiren Başkan Mahmut Kösemusul, başarılı bir yıl geçirdiklerini aktardı. Memnuniyetini paylaşan Kösemusul, “2014’ü Sakarya olarak güzel bir sonuçla kapattık. 2 milyar 605 milyon dolar ihracatımızla, 9. sıradayız. 2014’te ihracat yapan ilk 10 il arasında, ihracatını en fazla artıran il yüzde 16,3 artış ile Sakarya’mız oldu. Yeni yılda başarılarımız artarak devam edecektir. Gayretle çalışmaya, üretmeye devam inşallah. Şehrimiz iş dünyasını tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

sakaryanin_ihracati_artti3.jpg

“Yerli oto Sakarya'da üretilmeli”

SATSO’nun özellikle 2014 yılında çalışmalarını hızlandırdığı Otomotiv Şehri Sakarya hedefi ile ilgili de açıklamalar yapan Kösemusul, “2014'te Türkiye’nin ihracat şampiyonu 22 milyar 270 milyon dolarla otomotiv sektörü oldu. Otomotiv,  Sakarya’mızın en önemli sektörü. Otomotiv Şehri Sakarya hedefimizle yerli oto üretimini de Sakarya’mızda görmek için çalışıyoruz. İnşallah 2015 sonunda da hedeflerimize ne kadar yaklaştığımızı hep birlikte göreceğiz. Sakarya’mıza değer katan iş dünyamıza, tüm paydaşlarımıza üstün başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.