Türk lirasının değerinin korunmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; menkul, gayrimenkul alım satımında Döviz değil TL kullanılacak. Döviz ile yapılan sözleşmeler bir ay içinde TL'ye dönüşecek.

"Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin 30 gün içinde Türk lirasına dönüştürülmesiyle ilgili karar, yürürlüğe girdi.

Söz konusu karara göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, ilgili Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacak.

Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son dönemdeki ekonomik gelişmeler üzerine yaptığı açıklamalarda döviz kurundaki dalgalanmaların kiralarını dövizle ödeyen işyerlerini de etkilediğine dikkat çekerek, “Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri Türk lirasına çevrilerek güncellenmeli. Bu konuyu Üst Kurulumuz TOBB aracılığı ile üst makamlara kadar taşıyacak ve çözüm arayacağız” ifadelerini kullanmıştı.