Bu doğrultuda, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Koordinasyonu ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği işbirliği ile  “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi.

Katılımın oldukça yoğun gerçekleştiği programa ihracat yapan firmaların yetkilileri, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi uluslararası ticaret bölümü akademisyenleri ve öğrencileri de iştirak etti.

Programda İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Şube Müdürü Necati Korkmaz, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Mühendis Ongan Bahadır ile Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü’nden Ticaret Uzmanı Gökhan Adanalı dış ticaret hakkındaki merak edilen bilgileri katılımcılara aktardılar.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Şube Müdürü Necati Korkmaz, gerçekleştirdiği sunumda dahilde işleme rejimi, uygulamada gerekli belgeler, otomasyon uygulamaları ve telafi edici vergi uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Korkmaz sunumunun devamında hariçte işleme rejimleri, oluşum aşamaları, mevzuatları ve gerekli belgeler ve izinler ile ilgili bilgileri anlatarak katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Programın devamında sunumunu gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Mühendis Ongan Bahadır,  ihracata yönelik devlet destekleri, pazarlama destekleri ve yüksek katma değere yönelik destekler hakkında bilgilerini katılımcılarla ile paylaştı. Sunumunun devamında pazara giriş desteği, pazar araştırması desteği, yurtdışı fuar desteği ve tanıtım desteği gibi birçok destekten söz eden Ongan Bahadır, ihracata yönelik desteklerin çok yönlü ve çeşitli olduğunu, daha da geniş çaplı destekler sunulacağını belirterek katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü’nden Ticaret Uzmanı Gökhan Adanalı, gerçekleştirdiği ‘Hedef Ülke Hindistan’ isimli sunumla Hindistan hakkında genel bilgiler, dış ticaret hacmi ve Türkiye – Hindistan arasındaki ticari faaliyetler hakkında bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Hindistan’ın nüfus oranının çoğu sektör için büyük bir pazar oluşturduğunu belirten Gökhan Adanalı, ülke pazarının güçlü ve zayıf yönleri, vergi uygulamaları, üretim hacmi konuları hakkında ihracata ilgili katılımcılara bilgiler vererek soruları cevapladı.