Erenler Yunus Çiloğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu yıl ilk kez TÜBİTAK 4006 programı çerçevesinde Bilim Fuarı düzenlendi.
 
Erenler Kaymakamı Salih Karabulut’un da gezdiği fuarın açılışını Erenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Oktay Özten, Erenler İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Rıdvan Acar ve okul yöneticileri yaptı.
 
Protokol davetlileri, tüm stantları tek tek gezip, öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi alırken; öğrenciler, 11 araştırma, 4 tanıtım, 3 tasarım ve 2 robot/yazılım kategorisinde olmak üzere toplam 20 projeyi ziyaretçilere gün boyunca anlattılar ve geride kalan 3 aylık süre boyunca yürüttükleri faaliyetlerin ürün çıktılarını sergilediler.


 
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE biriminden Neslihan Öztürk’ün TÜBİTAK adına izleyici olduğu fuar hakkında değerlendirme yapan Okul Müdürü Alim Oktar, “Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz bu fuarın amacı, kendilerine gerekli yol gösterildiğinde,  öğrencilerimizin bilimsel proje çalışmaları yürütebileceklerini ortaya koymaktı. Sonuçta ortaya güzel ürünler ve bunları ziyaretçilerimizle paylaştığımız iyi bir fuar organizasyonu çıktı. Emeği geçen tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.


 
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’ndaki çalışmalarla ilgili bilgi veren proje yürütücüsü Beytullah Önce, “Programın öncelikli amacı, yenilikçi ve gelişmiş projeler geliştirmekten ziyade, öğrencileri bilimsel bir disiplinle çalışmaya yönlendirmek ve proje sonuçlarıyla, okulda bir bilim fuarı organize edebilmektir. Biz de, okulumuzdaki TÜBİTAK Bilim Fuarı sürecinde, danışman öğretmenlerimiz rehberliğinde, öğrencilerimize mümkün olduğunca bu disiplini kazandırmaya, araştırma ve proje hazırlama süreçlerini birlikte deneyimlemeye ve kimya, matematik, bilişim, tarih, edebiyat, coğrafya, İngilizce, yiyecek ve içecek, giyim-üretim gibi hem temel branşlarla, hem de okulumuzdaki mesleki eğitim alanlarıyla ilgili 20 projeyi özenle yürütmeye çalıştık. Özellikle öğrencilerimiz, kısa sürede, gayretleriyle, yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadılar. Zamanlarını eğitim hayatlarına kalıcı izler bırakmak için harcadılar. Böyle bir bilim fuarı heyecanını da ilk kez yaşayacaklar. Okulumuzda böyle bir faaliyeti gerçekleştirebilmek, hepimiz adına güzel oldu” diyerek, geride kalan süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.


 
Erenler Yunus Çiloğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, TÜBİTAK Bilim Fuarları araştırma projeleri kapsamında, “Erimiş Tuz ile Yeniden Şarj Edilebilen Pil Yapımı, Kristallendirme ile Benzoik Asit Sentezi, Sakarya İlinin Unutulmaya Yüz Tutmuş Lezzetleri, Meslek Lisesi Öğrencilerinin Bilişim Okuryazarlığı, Türk Tarihinde Otağ, Sakaryalı Edebiyatçılarda Yerel Ağız Kullanımı, Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Yabancı Dil Öz-Yeterlik Algılarının Ölçülmesi, Kendini Beğenmiş Sayılar, Akyazı’da termal su kaynaklarının tarım için kullanımı, Yanardağ Patlamasının Çevreye Zararları, Meslek Lisesi Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Amaçları” adlı çalışmalar, robot/yazılım kategorisinde “Arduino Uno İle Akıllı Ev Otomasyonu ve Çizgi izleyen STEM robot” projeleri, tanıtım kategorisinde ise “Asal Sayıların Melodisi, Kimya Her Yerde, Termoelektrik Enerjisi İle Çalışan Arabalar ve Yün lifinden dokusuz kumaş” adlı projeler yürütüldü.
 
Tasarım kategorisinde ise “Katlanabilen Bavul, Akıtmayan Külah, Pratik Mutfak Bıçak Bileme Aparatı” adıyla 3 ayrı alanda, 3 farklı ürün tasarımı gerçekleştirildi.