Valilik Toplantı Salonundaki toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, İl Emniyet Müdür Vekili Cengiz Danışan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Okul Aile Birliği Başkanları ve okul yöneticileri katıldı.

Toplantıda İl Emniyet Müdür Vekili ile İl Jandarma Komutanı 2019-2020 eğitim-öğretim yılının güven ve huzur içerisinde geçmesini sağlamak amacıyla, okullar ile yakın çevrelerinde alınacak güvenlik tedbirleri hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, İl Milli Eğitim Müdürü de projeler ile Sakarya’da verilen eğitimin daha ileri bir noktaya taşınması adına yapılan çalışmaları anlattı.

“Çocuklarımızın güvenliği ve huzuru önceliğimiz”

Vali Ahmet Hamdi Nayir, pazartesi günü başlayacak olan 2019-2020 eğitim-öğretim yılı öncesinde İçişleri Bakanlığının talimatlarıyla okul güvenliği konusunda her il merkezinde Valilerin başkanlığında, ilçelerde de Kaymakamların başkanlığında, Emniyet, Jandarma birimleri, okul yöneticileri ve okul aile birliği temsilcileriyle bir toplantı yapılıp hazırlıkların gözden geçirilmesinin istendiğini ifade etti.

Nayir, “Güvenliği sağlanmamış bir eğitimin başarıya ulaşması zor olduğu gibi, oradaki disiplini sağmamamız ve kontrolü ele almamız da zorlaşır. Bu konuda tüm ilgililerle birlikte velilerin de bu konuya katkısını ekleyip okula olan güvenini sağlayacak bir yönetim geliştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın kaliteli bir şekilde eğitim-öğretim görmesi için fedakârlık yaptığımız sürece, eğitimdeki başarı çıtamızı daha yukarıya çıkarabiliriz. Okullardaki güvenlik konusu, herhangi bir kurumun ya da kişinin tek başına üstleneceği bir durum değildir. Burada taraf olan, paydaş olan herkese düşen bir gayret ve görev vardır. Trafikten okul çevresindeki olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına kadar her konuyu dikkate almamız gerekmektedir.

Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda eğitim-öğretim yılı başında Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımız her okul için bir irtibat görevlisi belirliyor. Ayrıca okul giriş ve çıkış zamanları için devriyelerimiz hizmete devam edecektir.

Eğitim ve güvenlik denince akla ilk gelen elbette trafik güvenliğidir. Okul çevresindeki yaya geçitleri başta olmak üzere alınabilecek her türlü tedbiri gözden geçireceğiz. Yine okul çevresinde zararlı alışkanlık oluşturabilecek maddelerin satımının engellenmesi ve tekel mamulü satan yerler ile ilgili tedbirlerin alınması hususlarında da kolluk birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz çalışmalar yapıyorlar.

“Okul servisleri ve kantinler denetlenecek”

Servisleri kullanan çocuklarımızın güvenli şekilde donatılmış araçlarda herhangi bir problem yaşatmayacak servis görevlileri tarafından okula getirilip götürülmesini sağlamak da yine bizim en fazla önem verdiğimiz konulardan bir tanesidir. Okul içerisinde olduğu kadar yoldaki güvenliği sağlamamız da gerekmektedir.

Bir diğer başlık olarak çocuklarımızın her an faydalanabildiği okul kantinlerinin sağlıklı bir ortamda hizmet vermesi konusudur. Gıda güvenliği bakımından okul kantinleri denetiminde hem okul müdürlüklerimiz hem İl Tarım Müdürlüğü yetkililerimiz gerekli kontrolleri yapacaklardır.

Okul çevrelerinde içinde yaşamın, hayatın olmadığı metruk binaları da bir tehdit unsuru olarak değerlendiriyoruz. Okul müdürlerimizin bunlarla ilgili olarak bizleri bilgilendirmeleri halinde bu binaların yıkılması sağlanacaktır.

“Kamera sistemlerini önemsiyoruz”

Önleyici bir tedbir olarak okullarımızda kamera sistemlerini önemsiyoruz. Kent güvenlik sistemine dahil edebileceğimiz tarzda kamera sistemlerini öncelikli okullarımızda kurmaya çalışıyoruz. Bu sistemler sayesinde hem hırsızlığın önlenmesi hem de yanlış ve suç teşkil eden davranışların önüne geçilmesi hususlarında elimiz daha da güçlenecektir. Bu sistemlerin iyileştirilmesi ve bakımları konularında da arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Geçen yıllardaki çalışmalarımızda eksik kalan hususları da bir an önce tamamlamamız gerekmektedir.

“Misafir öğrencilerin uyumu için gayret göstermeliyiz”

Anadolu coğrafyası, asırlardır dini, dili, ırkına bakmadan herkese kucak açan bir coğrafya olmuş. Biz de atalarımızdan gördüğümüz üzere zorda kalan herkese bir umut kaynağı olarak bu coğrafyada görevimizi sürdürmekteyiz. Şu an İlimizde 37 bin civarında yabancı misafirimiz var. Gönül arzu ediyor ki, herkesin ülkesine barış gelsin, herkes ülkesine dönsün ve orada yaşasın. Birçok okulumuzda misafir öğrenci sayabileceğimiz farklı ülkelerden gelen öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin de okul disiplinine uymaları için hem okul idaremiz hem velilerimiz hem de öğrencilerimiz bir gayret göstermeliler” dedi.

Okul-aile birliği başkanlarının görüş ve sorunlarını ilettiği toplantıda 2019-2020 eğitim-öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm velilerimize hayırlı, uğurlu olmasını dilediğini belirten Vali Nayir, toplantıya katılan herkese başarılar diledi.