Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesini amaçlayan Sakarya Üniversitesi, öğrencilerin sosyalleşmesinde çok önemli bir işleve sahip olan öğrenci topluluklarının faaliyetlerini destekliyor. Kültürden sanata, bilimden spora kadar birçok alanda faaliyet gösteren topluluklar, öğrencilerin kendilerini ifade etme ve becerilerini arkadaşlarıyla paylaşma olanağı sunuyor.

Sayıları 120’ye ulaşan toplulukların bir kısmı, öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümlerde kendilerini daha fazla geliştirmelerine, alanlarında daha fazla bilgiye sahip olmalarına imkân sunuyor. Bilgisayar, Endüstri Mühendisliği, Malzeme Bilimleri, Sosyoloji, Fizik, Felsefe, Coğrafya, Hukuk Topluluğu bunlardan bazıları. Örneğin, Endüstri Mühendisliği Topluluğu, yıl içinde düzenlediği etkinliklerle iş dünyasının, özellikle endüstri mühendisliği alanındaki, önemli isimlerini SAÜ’ye getirerek, öğrencilere onların deneyimlerini paylaşma fırsatı sunuyor. Bu topluluklar ayrıca staj ve iş olanakları için firmalarla öğrencileri buluşturan etkinlikler de düzenliyorlar.

Bunun yanı sıra, Trabzonsporlular, Galatasaraylılar, Genç Fenerbahçeliler ve Sakaryasporlular gibi taraftar toplulukları bulunuyor. Taraftarların yıl boyunca buluştuğu bu topluluklar, birlikte maça gitmekten, futbol dünyasının ünlülerini konuk etmeye kadar bir dizi faaliyete ev sahipliği yapıyor.

Müzik, tiyatro, dans, fotoğrafçılık gibi sanat alanında faaliyet gösteren topluluklar, öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği topluluklar arasında yer alıyor. Tiyatro sanatına ilgi duyan öğrencilerin kendilerini geliştirmesine olanak sağlayan Tiyatro Topluluğu, her yıl hazırladığı oyunları SAÜ’de ve diğer üniversitelerde düzenlenen festivallerde sergiliyor. Fotoğrafçılık Topluluğu, seminer ve konferansların yanı sıra fotoğraf çekimleri için geziler ve fotoğraf sergileri düzenliyor.  Sinema topluluğu, klasik ve popüler filmlerden seçilmiş film gösterimleri yanında tanınmış oyuncu ve yönetmenleri öğrenciler ile buluşturarak, sinema sanatının sevilmesine katkı sağlıyor.

sau_topluluklar2.jpg

SAÜ’nün uluslararası başarılara imza atan toplulukları da bulunuyor. SAÜ İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM), ürettiği güneş enerjisi ve hidrojen yakıtı ile çalışan arabaları ile ulusal ve uluslararası birçok yarışmada derece aldı. Alternatif enerjiler konusunda kalıcı çözümler üretmeyi kendine hedef edinmiş, tamamen gönüllü olarak çalışan öğrencilerden oluşan topluluk, elektrikli Evrim isimli aracıyla, 20’den fazla ülkeden 200’den fazla takımın katıldığı Shell Eco-Marathon yarışında Avrupa 8.’si oldu. SAİTEM, bu dereceyle Türkiye’nin en iyi derecesini elde etmiş oldu.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, öğrencilerin rahat bir şekilde eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri için her türlü imkânı sunduklarını belirterek, “Öğrencilerimizin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesi, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak temel önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Üniversite olarak, dünyadaki gelişmelere paralel bir şekilde haftalık ders yoğunluğunu azalttıklarını ifade eden Prof. Dr. Eken, “Bu sayede öğrencilerin bireysel yeteneklerini geliştirmelerini ve öğrenim gördükleri bölüm dışında başka alanlarda da uzmanlaşmaları için fırsat sunuyoruz. Bu bağlamda, öğrenci toplulukları, öğrencilerin sosyal ve kişisel gelişimi açısından, çok önemli bir işlev görmektedirler. Öğrencilerimiz, sayıları 120’ye ulaşan topluluklar sayesinde kendi bölümleri dışındaki ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirebiliyorlar” diye konuştu.

Toplulukların öğrencilerin sosyalleşmesinde de çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Eken, “Topluluklar, farklı bölümlerden öğrencilerin bir araya gelerek kaynaşmasına, sosyal ve kültürel paylaşımlarda bulunmasına olanak sağlıyor. Gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin insan ilişkilerinin kuvvetlenmesini ve gerçek hayata hazırlanmasına büyük katkı sunmaktadır. Bu topluluklar aracılığıyla öğrenciler kendilerini sosyal yönden geliştirebiliyor, çeşitli organizasyonlarda görev alarak takım çalışmasını öğrenebiliyor. Topluluklar aynı zamanda öğrencilerin üniversiteye uyum sürecini de hızlandırmaktadır” şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nin öğrenci toplulukları bakımından çok zengin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Musa Eken, “Üniversitemiz bünyesinde kültürden, sanata, bilimden spora bir çok alanda faaliyet gösteren onlarca öğrenci topluluğu bulunmakta. Bu topluluklar yıl boyunca onlarca etkinlik düzenlemekte, yıl boyu Kültür ve Kongre Merkezi salonlarında yer bulmak mümkün olmamaktadır. Öğrenci toplulukları SAÜ’nün kaliteli eğitiminin yanı sıra öğrenci odaklı, sosyal yönünün sağlamlığını vurgulamaktadır” diye konuştu.