Okulun 7. Sınıf öğrencilerinden seçilen beş kişilik çalışma grubu, yaklaşık iki aylık yoğun geçen bir hazırlık sürecinden sonra, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk FONU) komitesi olarak programa dahil oldular. Öğrencilerden Azra Özdemir İtalya delegesi, Yiğit Çoruh Bulgaristan, Sudenaz Şahinbaş Romanya, Emir Kılıç Güney Sudan, Eyüp Ensar Arslantürk de Cezayir delegesi olarak konferansa katılım sağladılar.

İzmir Demokrasi Üniversitesinde her biri farklı bir ülke temsilcisi olan 95 öğrenci dili İngilizce olan konferansta mülteci çocuk hakları, çocuk istismarı ve çocuk hakları ihlalinin cezalandırılması gibi önemli konularda tartışma imkanı buldular.

Mehmet Zumra Kuş Ortaokulu öğrencileri büyük deneyim kazandıkları konferans etkinliği sonrasında Okul Müdürü Mahmut Araz, Müdür Yardımcısı Akif Uyumuş ve İngilizce Öğretmeni Nermin Arslan ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’u ziyaret ederek bilgi paylaşımında bulundular.

Konferansta Birleşmiş Milletler delegeleri olarak konuşma yapan öğrencilerin duygu ve düşüncelerini alan İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş, Uluslararası geçerliliği olan böylesine nitelikli bir programa şehrimizi temsilen katılan Mehmet Zumra Kuş Ortaokulu öğrencilerini başarılarından dolayı tek tek tebrik etti. Öğrencilere teşekkür belgesi veren İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, çocuklarımızı 2023 Eğitim Vizyonu felsefesine uygun olarak farkındalık oluşturan bu tür etkinliklere yönlendiren okul yönetimini, öğretmenleri ve velileri de kutladı.