8. sınıf öğrencilerinden isteyen öğrencilerin katılacağı sınav Sakarya genelinde 16 ilçede 41 okul merkezinde yapılacak. Sınava Sakarya’dan 11 bin 110 öğrenci katılacak.

Sınav iki bölüm halinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru aynı gün cevaplandırılacak.

Birinci bölüm sözel alandan oluşacak. Türkçe dersinden 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10, Yabancı Dil dersinden 10 olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. İlk bölüm saat 09.30’da başlayacak ve 75 dakika sürecek.

İkinci bölüm sayısal alandan oluşacak. Matematik dersinden 20, Fen Bilimleri dersinden 20 olmak üzere toplam 40 soru sorulacak. İkinci bölüm saat 11.30’da başlayacak ve 60 dakika sürecek. 

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, 2 Haziran’da uygulanacak sınav öncesinde öğrencilere ve velilere yönelik mesaj yayınladı.

Durmuş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili Öğrencilerim;

Uzun bir hazırlık ve çalışma döneminden sonra bütün bilgi birikimlerinizi ortaya koyacağınız bu sınavda heyecanınızı da yenerek başarılı olmanız en büyük arzumuzdur.

Önemli olan öğrendiğiniz bilgileri yansıtabileceğiniz kendinize güvenerek kaygıdan uzak hareket edebileceğiniz bir sınav süreci geçirmenizdir. 

Hedeflerimize ulaşmak için çalışmanın ne kadar önemli olduğunu her biriniz çok iyi biliyorsunuz. Elinizden geleni yapmışsanız, derslerinizi düzenli çalışmışsanız elbet karşılığını alacaksınız. Vicdanınız rahatsa bilin ki kafanız da rahattır. Aslında her sınav bir başlangıçtır. Yaşamın içinde, imtihanların hiçbir zaman eksik olmayacağını bilin?

Sınavlarınıza düzenli olarak çalışırken hayatta üç şeyden vazgeçmeyin; sevmekten, gülmekten ve hedeflerinizden.

Sevgili Öğrencilerim, başarının tek göstergesi sınavlar değildir. Sınav başarısının hayat başarısı olmadığı da unutulmamalıdır. Başarı ya da başarısızlığı her şeyin başlangıcı veya sonucu olarak görmemek gerekir. Sizlerin milli ve manevi değerlerine sahip çıkan ahlaklı, saygılı, donanımlı, vatana ve millete hayırlı bireyler olarak yetişmesi iftihar sebebimizdir. Sizlerin hem sınavlar da hem de hayatın her alanında başarı göstermeniz en büyük temennimizdir.

Değerli Velilerimiz;

Bu yoğun süreçte çocuklarınıza sağladığınız destek, onlara gösterdiğiniz sevgi ve sabır çok önemlidir. Sizler, anne baba olmanın çok ötesinde, bir insan yetiştirmenin gururunu yaşıyorsunuz. Sağlıklı, mutlu, iyi yetişmiş, başarmış, hedefleri olan çocuklar yetiştirmek her birimizin onurudur.  Eğitim süreçlerinin her basamağında, eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak vermiş olduğunuz destekten dolayı teşekkür ederim.

Bu sınavların çocuklarımız için yararlanılması gereken bir fırsat olduğunu, bu fırsat kaçırılsa bile hayatta onu bekleyen başka fırsatların bulunduğunu, bir kapı kapanırsa başka bir kapının açılacağını mutlaka bilmeliyiz.

Lütfen! Çocuklarımızdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. Beklentileriniz ile çocuğunuzun uygulama yeteneği aynı doğrultuda olursa çocuğunuz daha az kaygı taşıyacaktır.

 Sınavlarda başarılı olsa da olmasa da önemli olan çocuğunuzla aranızdaki ilişkinin bozulmamasıdır. Birbirinize bağlılığın amaç, sınavın araç olduğunu sakın unutmayın.

Bu duygu ve düşüncelerle öğrencilerimizin yetişmesinde emek veren çok değerli öğretmenlerimize teşekkür ediyor, tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun.  Rabbim yar ve yardımcınız olsun. Huzurlu bir sınav temennisiyle sınavda görev yapacak tüm yönetici, öğretmen ve görevlilere kolaylıklar diliyorum.”