Eğitim grubu tarafından, tütün ve diğer bağımlılık yapan maddelere erken yaşlarda başlanması ve gençleri bu alışkanlıklardan korumak için şehirde bulunan liselerde yoğun bir şekilde eğitimlerin devam ettiği ifade edildi.

Yunus Emre Anadolu Lisesi ve Özel Şahin Sağlık Meslek Lisesinde gerçekleştirilen konferanslarda sunum yapan Psikolog Fuat Öztürk, “İnsanlar özellikle arkadaş çevresi, grup baskısı, merak, özenti, taklit duyguları, yalnızlık hissi, kendini kabul ettirme duygusu, iletişimsizlik, gayesizlik, ümitsizlik, başarısızlık gibi sebepleri bahane ederek sağlığa zarar verecek alışkanlıklar (sigara, alkol, uyuşturucu, kumar) edinirler. Bu alışkanlıkların düşman olduğu anlaşıldığında çok geç olabilir. Bu nedenle tek çare hiç denememek, hiç başlamamaktır” dedi.

Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı madde bulunduğunu ifade eden eğitimciler, bu maddeler içerisinde en tehlikeli olanların bağımlılık yapan nikotin, egzoz gazı olan karbonmonoksit, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltan katran, boya sökücü aseton, çakmak gazı bütant, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik, öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunduğunu belirterek, sigarada olduğu gibi bütün bağımlılık yapan maddelere bir kez başlandığında kurtulmanın çok zor olduğunun altını çizdiler.

Psikolog Fuat Öztürk gençlere yaptığı konuşmasının sonunda, “Hastalıklı birisi olarak yaşamak, yaşınızdan daha fazla görünmek ve erken ölmek istemiyorsanız sigara içmeyi denemeyin ve sigara içenlerden uzak durun” dedi.

Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Gülcan İpeksoy, Hemşire Müşerref Gedikli, Meral Aman ve Psikolog Fuat Öztürk’ten oluşan ekip, insanların zararlı alışkanlıklara hiç başlamamaları ve başlayanların da bir an önce vazgeçmeleri konusunda verecekleri eğitim savaşının devam edeceğini ve bir insanı dahi kurtarmanın çok önemli olduğunu dile getirdi.