Eğitimde illerin başarı sıralamasıyla ilgili en son 2013 yılında Üniversiteye giriş sınav sonuçlarına göre yapılan sıralamada ilimizin 54. sıradaki yeri kamuoyunda ‘Plaka kaderimiz oldu’ şeklinde yorumlanmıştı. ÖSYM ve MEB 2013 yılından bu yana illerin başarı sıralamasını açıklamıyordu.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Nisan ayında göreve başladığı ilk günlerde düzenlediği basın toplantısında “Sakarya’nın eğitim sıralaması 54 değil. Plaka kaderimiz olmayacak” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

Durmuş bu açıklamayı yaparken, her yıl yapılan Üniversite ve Liselere Giriş sınav sonuçlarındaki puanların geçtiğimiz yıllarla kıyaslanarak yapılan değerlendirmelerinde, ilimizin sıralamasının 54. sıradan çok daha iyi yerlerde olduğunu ifade etmişti. Ancak herhangi bir resmi rapor ve değerlendirme yayınlanmadığı için ilimizin eğitim sıralaması gündeme geldiğinde en son açıklanan 54. sıra dile getiriliyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez yapılan 2018 Liselere Geçiş Sistemi’nde (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansını açıkladı.

Bu raporda 81 il arasında Sakarya ili Genel Puan Sıralamasında 24. oldu.

MEB’in liselere giriş sınavları için en son yayınladığı resmi açıklamada, 2011 yılında ilimiz 39. sırada, 2012 yılında ise 41. sırada bulunuyordu.

İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, MEB’in yayınladığı LGS raporuna göre ilimizin 24. sırada yer almasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade ederek, liselere girişte en son bilinen 41. sıradan 24. sıraya yükselmiş olmamızın, üniversite giriş sınavlarına da olumlu etkisinin her zaman yansıyacağını belirtti.

Liselere giriş sınavındaki 24. sıranın önümüzdeki yıllarda daha da üst sıralara yükseleceğini belirten Durmuş, üniversite giriş sınavında da aynı başarının gösterileceğini ifade etti.

Raporun ayrıntılarında LGS’deki testler arasında Türkiye genelinde en düşük başarı ortalamasının yer aldığı Matematik testinde Sakaryalı öğrenciler büyük başarı göstererek ilimizin sıralamasını bu alanda 18’e yükselttiler.