Üniversiteye girişte ilk aşama olan sınava sayılı günler kala öğrencilerdeki heyecan giderek artıyor. Uzmanlar, öğrencileri ve aileleri sınav stresinden uzak durmaları konusunda uyarıyorlar.

Türkiye genelinde 2 milyon 178 bin 563, ilimizde ise lise son sınıfta okuyan 11 bin 334 öğrencimizin katılacağı YGS sınavı öncesi İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu bir mesaj yayınladı.

Kuntoğlu mesajında, “Sevgili öğrenciler, yoğun bir çalışma temposunun ardından 13 Mart 2016 Pazar günü Yüksek Öğretime Giriş (YGS) sınavına gireceksiniz. Bu sınavda geleceğinizi inşa etmek için uğraş vereceksiniz. Emek ve gayretlerinizin karşılığını alacağınıza inanıyorum. Bu vesileyle sizlerle ve ailelerinizle kısa da olsa duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Sınav esnasında ne kadar sakin ve rahat olursanız bilgi birikiminizi ve muhakeme yeteneğinizi o kadar verimli kullanırsınız.  Kendinize inandığınız ve güvendiğiniz sürece başaramayacağınız engelin, üstesinden gelemeyeceğiniz herhangi bir güçlüğün olmadığına inanın. Bu sınava olması gerekenden fazla anlam yükleyerek, sınavı asla hayatınızın bir dönüm noktası olarak değerlendirmeyin. Her durum için farklı alternatiflerin olabileceğini unutmadan, sınava az bir süre kala uykunuza ve beslenmenize, kısaca sağlığınıza dikkat ederek stresten uzak durmaya çalışın. Umut ediyorum ki, Yüksek Öğretime Giriş Sınavını başarıyla geçeceksiniz ve inşallah Haziran ayında yapılacak (LYS) Lisans Yerleştirme Sınavlarında da aynı başarıyı göstereceksiniz.

Değerli veliler; Çocuklarınızın başarılı olmasında en büyük görev sizlere düşmektedir. Çocuklarımızın bu uzun çalışma maratonu sonunda üniversiteyi kazanmaları en büyük dileğimizdir. Bu süreçte sizlere fazlasıyla ihtiyacı olan çocuklarınızdan ne olursa olsun sevginizi ve ilginizi esirgemeyiniz. Takdir edersiniz ki, öğrenciler stresten ve heyecandan uzak bir şekilde sınava girmeleri durumunda bilgi ve birikimlerini sınava en üst düzeyde yansıtacaklardır. Çocukların değerini sınavdaki başarılarıyla eşleştirmek, sonuçlarla ilgili olarak kötümser ifadeler kullanmak onların gelecekle ilgili kaygılarını arttıracaktır. Bunun yanı sıra çocuklar ailelerinin ve başkalarının gözünde kendilerinin değil, sınavdaki başarılarının önemli olduğunu düşünmeye ve sınava gerçek dışı bir anlam yüklemeye başlayacaklardır. Çocuklarımızın sağlıklı bir ruh haline sahip olmasını, sağduyu sahibi ve mutlu bireyler olmasını istiyorsak, sınav sonuçları ne olursa olsun, onlarla ilişki ve iletişim tarzımızı, yaklaşımlarımızı asla değiştirmemeliyiz.

Çocuklarınızın başarısı için büyük emek ve gayret sarf ettiğinizi, maddi ve manevi fedakârlıklarda bulunduğunuzu biliyorum. Pek tabiidir ki bütün bunların karşılığında çocuğunuzun başarılı olmasını beklemektesiniz. Sizler elinizden gelenin en iyisini yaptığınız halde eğer sonuç istediğiniz gibi çıkmazsa, asla karamsar olmayınız. Hayatın ve geleceğin ne getireceğini, bize hangi fırsatları sunacağını, Cenab-ı Hakk’ın bizimle ilgili ne murad ettiğini bilemeyiz. Bütün bu gayretleriniz sonrası gelen sonuçları  –başarı ya da başarısızlığı-  makul karşılamak ve her iki neticeyi de tevekkülle kabullenmek hem sizin için, hem çocuklarınız için yararlı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle öğrencilerimizi yetiştiren, onlara emek ve destek veren tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimizin ailelerine teşekkür ediyor, YGS sınavına girecek olan bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi.