Programda Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Prof. Dr. Atilla Arkan, SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Başkanı Prof. Dr. Hamza Al, İlçe Belediye Başkanları ve Meslek Yüksek Okulları’nın müdürleri de yer aldı.
 
28 Bin Öğrenci
Şehir genelindeki Meslek Yüksek Okulları ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Meslek Yüksek Okulları nitelikli öğrencilerin yetiştirildiği yerlerdir. Şehrimizde 13 örgün eğitim ve bir de uzaktan eğitim gören Meslek Yüksek Okullarımız var. Burada toplam program sayımız 45’tir. Sadece örgün öğretimdeki öğrenci sayımız 23 bin ve uzaktan eğitimde de yaklaşık 5 bin öğrencimiz bulunuyor. Yani baktığımız zaman ortaya çok ciddi bir rakam çıkıyor. Hedefimiz öğrencilerimizin bilgi, beceri, birlikte iş görme alışkanlığı ve davranış ile ilgili alışkanlıklarını kazandırmak üzere öğrencilerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 
“Gelecek planlarına dâhil edilmeli”
Programın devamında konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Dünya’da artık üniversiteler form ve şekillerini değiştiriyor. Sanayiye, dış dünyaya ve topluma açılmak artık üniversitelerin de tercih ettiği bir durumdur. Bu anlamda baktığımızda dışa açılmak mecburiyet haline geldi. Biz, belediyeleri çok önemli birer partner olarak görüyoruz. Belediyelerimizin gelecek planlamalarını yaparken bünyelerinde olan üniversiteleri de bu planlamalarına dahil etmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu zamana kadar yapmış olduğunuz destekler için siz değerli yerel yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 
“İlçeler birer cazibe noktası”
Başkan Toçoğlu, “Meslek Yüksek Okulları’nın ilçelerimizde olması gerektiğine inanıyorsak; oradaki görevli arkadaşlarımızla sıkı bir işbirliği içinde olmak durumundayız. Baktığınız zaman Türkiye’deki üniversite sayısı 200’e yaklaştı. Bundan sonra öğrencilerimizin tercihleri bir takım cazip tekliflere göre oluşacak. Eğer ilçelerimizdeki Meslek Yüksek Okulları birtakım cazibe noktaları meydana getirmiyor ise; tercihlerde de geri sıralarda kalma durumuyla karşı karşıya olacağız. Bir de eğer sizi tercih etmiş öğrenciler ilçede beklediklerini bulamadıklarında ilerleyen yıllarda yapılacak tercihlere de büyük ölçüde bu durum etki edecektir. Bu gerçeği bilerek hareket etmek durumundayız” dedi.

 
“MYO’lara sahip çıkmalıyız”
Toçoğlu, “Şehrimizde rutin yaptığımız işlerin dışında, ‘İlçelerimizin kalkınmasına, ekonomisine, eğitimine nasıl katkı sağlarız?’ bunu düşünmemiz gerekmektedir. Rutin işlerimizin dışında yeni birtakım atılımlara ihtiyacımız var. Öğrencilerimizin üniversite tercihleri bir takım cazip tekliflere göre oluşuyor. Bu anlamda biz yerel yöneticiler ilçelerimizi birer cazibe merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. İlçelerimize çok çeşitli sosyal donatı alanları, meydanlar, parklar, eğitim ve kültür yapıları, spor tesisleri kazandırıyoruz. Öğrencilerin Sakarya’yı tercih etmeleri için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” Program Meslek Yüksek Okulu Müdürleri’nin okulları ile ilgili yapılması gerekenleri dile getirmesi ile sona erdi.