Berra, öncesinde kan ve kök hücre bağışı konusunda okulda ve toplumda farkındalık yaratmak adına Kızılay ile iletişime geçerek bir organizasyon planladı. 15 Ocak 2019 salı günü Adapazarı Özel ENKA Anadolu Lisesi'nde bir seminer ve bağış etkinliği gerçekleşti. Bu süreçte okul öğrencilerinin ve velilerin katıldığı Batı Karadeniz Kök Hücre Uzmanı Adem Budayoğlu tarafından bir seminer düzenlendi. Seminerde, ülke genelinde kök hücre ve kan bağışı üzerine yapılan çalışmalar, bağış oranları ve bu oranların nasıl arttırılabileceği, hasta ve donör ilişkileri başlıkları altında bilgilendirme yapıldı. Sadece ABD'de yılda ortalama 20.000, ülkemizde ise ortalama 800 adet kök hücre akraba dışı bir bağışçıdan toplanarak hastaya nakil yapılmaktadır. Etkinlikte sıkça sorulan sorular da cevaplandırıldı.

"Verici olmak sağlık sorunu yaratır mı?" sorusu ise bugüne dek başkasına kök hücre bağışlamış olan kişi sayısı 100.000'i geçmiş olup, yapılan analizlerde kemik iliği ve kan bağışına bağlı olarak görülen ciddi bir sağlık sorunu bildirilmemiştir, şeklinde cevaplandırılmıştır.

Seminer sonrasında ise okulda kurulan standlarda kan verme ve kök hücre için örnek kan alma işlemleri gerçekleştirildi.

Kızılay ekibi tarafından gerçekleştirilen etkinliğe 100 kişi katıldı. 30 kişi kan bağışı, 75 kişi kök hücre bağışı yaptı. Alınan örneklerin eşleşip eşleşmediği ise alınan kan örnekleri doğrultusunda önümüzdeki süreçte belli olacak.

Kızılay kan merkezi Sakarya şubesiyle iletişime geçerek okullar kan bağışı yapma, donör olma standları açtırarak bu kan merkezine destek olabilirler.

Berra Kahya

Adapazarı ENKA Lisesi

10. Sınıf Öğrencisi

05346456018