İngilizce Öğretmeni Kezban Halefoğlu’nun danışmanlığında altı aylık bir çalışmanın ürünü olan MUN etkinliğinde CMSBL öğrencileri; Birleşmiş Milletler modelinde, dünya siyasetindeki sorunları İngilizce tartıştılar. Delege ülkeler, İnsan Hakları, Politika ve Silahsızlanma komiteleri etrafında gündemdeki konuları ve çözüm önerilerini belirlediler. Etkinlikte öğrenciler hem eğlendi hem de dünya sorunlarına çözüm aradı.

40 delege, 20 kişilik organizasyon ekibi ve Basın ekibiyle birlikte 14-15 Nisan tarihlerinde Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesinde yapılan MUN etkinliğinin Sakarya’da bir devlet okulunda ilk kez düzenlendiği belirtildi.

İleri düzeyde İngilizce bilmenin, politik ve kültürel bir donanım ile tartışma becerilerine sahip olmanın temel kriterler olarak öngörüldüğü MUN etkinliği büyük beğeni topladı.

MODEL UNITED NATIONS (MUN) NEDİR?

MUN, eğitim amaçlı oluşturulmuş, akademik nitelikli bir Birleşmiş Milletler simülasyonudur. Eğitim alanının en büyük ve prestijli konferansı olarak kabul edilmektedir.

MUN etkinliğinde öğrenciler diplomasinin, uluslararası ilişkilerin ve Birleşmiş Milletler’in işleyişini deneyimleme imkanına sahip olurlar. Bu etkinlik aynı zamanda öğrencilere araştırma yapmak, topluluk içerisinde konuşma yapmak, müzakere etmek, resmi yazı oluşturmak gibi yetkinliklerin yanı sıra eleştirel düşünce, takım çalışması ve liderlik özellikleri gibi kişisel özelliklerin ön plana çıkmasını sağlar.

MUN etkinliğine katılan katılımcılar delege unvanını alırlar. Temsil ettikleri ülkeleri yer aldıkları komitelerde resmi bir delege gibi temsil etme imkanına erişirler. Bu imkan doğrultusunda delegeler, müzakere sürecinde adeta bir siyasi figür halini alırlar. Yaptıkları araştırmaları, hazırladıkları konuşmaları, planladıkları hedefleri toplantı gündemine taşıyarak topluluk içerisinde temsil ettikleri ülkenin konu hakkındaki politikasını birinci ağızdan savunurlar. Etkinliğin sonunda delegeler en iyi performans, en iyi delegasyon gibi dereceler elde edebilirler.

MUN etkinliği dünyada ilk olarak Harvard Üniversitesi bünyesinde 1950li yıllarda gerçekleştirilmiştir. Etkinlik ilerleyen yıllarda küresel bir biçim alarak farklı kıtalarda kendine saygın bir yer edinmiştir.

MUN etkinliği altı ana konseyden meydana gelir:

  • Silahsızlanma ve Güvenlik Konseyi
  • Ekonomik ve Finansal Konsey
  • Sosyal, Kültürel, İnsani Konsey
  • Özel Politika ve Bağımsızlık Konseyi
  • Yönetim, Bütçeleme ve Genel Konsey
  • Hukuk Konseyi