AKM’de öğrencilerle bir araya Prof. Dr. Engin Yıldırım, ‘Anayasa Yargısı ve İnsan Hakları’ başlıklı konuşmasına öncelikle Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin konuğu olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Ardından da 20. yüzyılın bir kazanımı olup, özünde, anayasaların devletleri korumak için değil, insanları korumak için yapıldığını savunan ‘modern anayasalcılık’ düşüncesinin bir sonucu olan, anayasa yargısından söz etti.

Askeri rejimden sonra Anayasa Mahkemelerinin canlandığını belirten Yıldırım, Anayasa Mahkemesinin canlanmasının bir başka dalgasının da Sovyet Sistemi çöktükten sonra Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin bir kısmında ve Sovyet Coğrafyasında Anayasa Mahkemeleri yaygınlaşmaya başlaması olduğunu söylerken, dünyada da Afrika’da bazı ülkelerde özellikle ırkçı rejimin sona erdirilmesinden sonra Güney Afrika’da Anayasa Mahkemesi kurulduğunu ve şu anda ‘dünyada en prestijli anayasa mahkemelerinden biri de Güney Afrika Anayasa Mahkemesi olduğunu’ söyledi. Ardından da konuşmasına, ırkçı sisteme dayanan bir rejimden demokratik hakların gerçekten ileri olduğu, özellikle sosyal adaletin vurgulandığı bir anayasanın da yardımıyla Güney Afrika Anayasa Mahkemesi demokrasinin kökleşmesine önemli katkılar sağladığını belirterek devam etti.


Şu an dünyadaki Anayasa Yargısının esas işlevinin “kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi” ve “kanunların anayasaya uygunluğunun siyasal denetimi” olmak üzere ikiye ayrıldığından da bahseden Engin Yıldırım, ardından da Anayasa Mahkemesine gelen dava türlerinden ve verilen kararlarda bireyin devlete karşı özgürlüğünün korunmasının göz önünde bulundurulduğundan da söz ederek kendi bilgi ve tecrübelerini ayrıntılı bir şekilde öğrencilere aktardı.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlamayı ihmal etmeyen Prof. Dr. Engin Yıldırım, programın sonunda memnuniyetini dile getirirken, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin Müdürü Mehmet Topaloğlu da okulu adına minnet duygularını iletti ve Prof. Dr. Engin Yıldırım’a hediye takdiminde bulundu.