Adapazarı Karaman Mahallesi’nde 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında işyeri olarak inşa edilen ancak uzun süredir atıl durumda bulunan bina, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İHH ve KADEM ortaklığında projelendirilerek, Geçici Eğitim Merkezi’ne dönüştürüldü.
Türkiye’de müstakil olarak sadece geçici eğitim merkezi olarak ayrılan ilk proje olma özelliği taşıyan Geçici Eğitim Merkezi’nde anasınıfından ortaokula kadar 280 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

Merkezde bulunan 28 sınıfın 17’sinde Türk ve Suriyeli öğretmenler tarafından Türkçe, Arapça, İngilizce, Matematik ve Fen Bilgisi dersleri veriliyor.
Merkezi ziyaret ederek, Suriyeli öğrencilerle bir araya gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu, Ekim ayında hizmete giren merkezde incelemelerde bulundu. Toçoğlu, “Burası ülkemize iltica eden Suriyeli kardeşlerimizin çocukları için hazırlanmış bir okul. Anasınıfından ortaokula kadar öğrencilere Türkçe ve Arapça eğitimler veriliyor. İç savaştan dolayı ülkemize iltica eden kardeşlerimizin çocuklarının eğitimlerine bir nebze katkı sağlamaktan çok memnunuz” dedi.