Hizmet-iş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, veliler, öğrenciler, sektör temsilcileri ve üyelerinden, Milli Eğitim Müdürlüğüne yönelik gelen bazı talepler dile getirildi.

Açıklamada, “Sakarya genelinde Mesleki ve Teknik Okulların 2016-2017 Eğitim yılı 10.sınıf kontenjanları ile ilgili bazı yanlışlık, haksızlıkların yapıldığını düşünüyoruz. Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu biriminin Sakarya genelinde yapmış olduğunu öğrendiğimiz sektör/istihdam çalışması  neticesinde il genelinde Meslek Liselerinde alanlar bazında kontenjanların belirlendiği  belirtilmiştir.  Bu çalışmanın  etraflıca tüm bileşenleri de içine alacak şekilde  yapılmadığı kanaatindeyiz. Ağırlıklı olarak  SATSO’nun ve İŞ-KUR’un talepleri göz önünde bulundurulmuş gibi gözüküyor. Bilhassa Elektrik-Elektronik  sektörü için ileriki yıllarda telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğurmaması açısından  aşağıdaki hususların da göz önünde  bulundurulması  gerektiğini  belirtiyoruz.

-Veli-Öğrenci talepleri göz önünde bulundurulmamıştır. En çok tercih edilen  bölümlerden  Bilişim, Elektrik-Elektronik Alanları okul kayıtlarında  kontenjanı hemen  dolan  Alanlardır. Anayasal bir hak olan tercih hakkı işveren lehine şekillendirilmiştir.

- Gençlerin sosyolojik talepleri göz önünde bulundurulmamıştır. Öğrencilerimizin birçoğu bedensel güç gerektiren  üretim yoğun işleri tercih etmemektedir.

- Bilişim, Elektrik-Elektronik Alanı öğrenci sayılarının  fazla olduğu gerekçe gösterilmiştir. Üretim ağırlıklı Alanların ilçelerde sayılarının az olması olası bir durumdur, zira üretim yoğun Meslek/sektörler yoğunlukla il merkezlerine yakın yerdedir. İlçe merkezlerinin bazılarında bu alanlar yoktur.Dolayısıyla genele bakıldığında Bilişim,Elektrik-Elektronik Alanlarının öğrenci sayılarının fazla oluşu doğal bir neticedir.

- SESOB veri ve talepleri  göz önünde bulundurulmamış tır. Okullarda bulunan  Alanlar baz alındığında SESOB a kayıtlı meslek üyesi  sayısı en fazla sektör açık ara Elektrik-Elektronik Alanıdır. Bu sektörün üyeleri yoğunluklu olarak orta ve küçük esnafların  üyesi olduğu SESOB a kayıtlıdır.Orta ve küçük esnaf şu haliyle bile bırakın çalıştıracak işçi stajyer öğrenci bile bulamamaktadır. Şayet söz konusu kontenjanlar uygulamaya geçirilirse Sakarya genelinde sektörü zor günler beklemektedir.

- Pano Montörlüğü, Otomasyon, Elektromekanik taşıyıcılar, Elektrikli ev Aletleri, Elektronik Kart Tamiri, Endüstriyel bakım Onarım, Güvenlik Sistemleri, Haberleşme gibi daha birçok sektöre hitap eden Elektrik-Elektronik Alanı sektörünün talepleri göz önünde bulundurulmayarak üretim ağırlıklı şirketlerin  yoğunlukla üyesi olduğu SATSO  taleplerine göre kontenjanların belirlenmesi bir sektörü darboğaza iterken diğer sektöre pozitif katkı sağlayacaktır.

- Atölye-Laboratuvar, öğretmen sayıları  okulların bulunduğu yerleşim merkezi göz önünde bulundurulmamıştır. Şöyle ki  Elektrik-Elektronik Alanında Adapazarı  merkezde tam donanımlı  20 öğretmeni bulunan  bir okula şu ana kadar 10.sınıflar bazında yaklaşık 70 kontenjan ayrılırken 2016-2017 sezonu için 24 kontenjana düşürülmüştür. Diğer dallara  ise 100’lü rakamları bulan kontenjan ayrılmıştır. Buna karşılık 1 öğretmeni bulunan ilçedeki bir okula 17 kontenjan ayrılmıştır. Bu durumun  önümüzdeki kayıt döneminde büyük kargaşa ve sıkıntıya sebep olacağı açık ve nettir.

- Belirtilen  kontenjanlar  ülke geneli ile karşılaştırıldığında senkronize olmayıp  gerçeği yansıtmamaktadır. Sakarya gibi organize sanayi bölgelerinin bulunduğu, birçok fabrika ve işletmenin bulunduğu bir yerde Elektrik-Elektronik sektörüne bu rakamlar veriliyorsa ülkenin yarısından fazlasındaki Meslek okullarında Elektrik-Elektronik ve Bilişim Alanı kapatılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığının Şubat 2016 Öğretmen  atama döneminde Meslek liselerinin Alanları içerisinde en çok ihtiyaç duyulan Alan Bilişim ve Elektrik-Elektronik Alanıdır.

- İŞ-KUR verileri çoğu kez gerçeği yansıtmamaktadır. İş sahibi olan herhangi bir kişi  İŞ-KUR’a kayıt yaptırabilir. Sanayicilerin verdiği bilgiye göre iş sahibi olan birçok kişinin üretim-emek  yoğun sektörden daha  rahat  olan bir üretim  veya diğer sektöre geçiş için İŞ-KUR’a başvuru yapabilmektedir.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Milli Savunma Bakanlığının kısaca Ülke olarak orta-yüksek,yüksek teknoloji  ürünlerinin üretiminin teşvik  edildiği,Meslek okullarında,Üniversitelerde  en çok teknik proje ve çalışmalarının yapıldığı Lokomotif sektör Bilişim ve Elektrik-Elektronik  Alanının kontenjanlarının kısıtlanmasının  Sakarya için çok büyük kayıp olacağını belirtir, bu yanlışın düzeltileceğini umarız” denildi.