Türk Edebiyatı
Aylık fikir ve sanat dergisi Türk Edebiyatı, Ekim 2017 tarihli sayısını eğitime ayırdı. Dergi iki hikaye ile başlıyor. İmdat Yaşar’ın kaleme aldığı Yetim Abdal ile Celalettin Murat’ın Derin Dükkan başlıklı öyküsü. Eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle eğitime ayrılan dosyada eleştirmen Alâattin Karaca’nın incelemesi Geleneksiz İlim de Eğitim de Müfredat da Olmaz başlığını taşıyor. Korkmaz yazısında, edebiyat derslerinin neden ve nasıl ideolojik bir araç haline getirildiğini tartışıyor. Funda Özsoy Erdoğan da soruna tersinden bakarken kitap okuma alışkanlığının nasıl kazanılmayacağına değiniyor. Türk Edebiyatı’nın bu sayıdaki bazı şairleri: Bülend Tokgöz, Nâzım Payam, Celalettin Kurt, Yalçın Ülker, Mehmet Şahinkoç. Derginin röportajı ise Erhan Genç’e ait. Genç, şair Özcan Ünlü ile okul hayatı, yazmaya nasıl başladığı, şair olmasını etkileyen eser ve yazarlar konusunda sorularını yanıtlıyor.
Bu arada Türkiye’de Yeniçağ gazetesinin kültür sanat sayfasında tanıttığım edebiyat dergilerinin özel sayılarının tanıtımı medyadetay’da da çıksın istedim.
*
Türk Edebiyatı'ndan Toptaş'a özel sayı

Türk Edebiyatı dergisi, Aralık 2017 tarihli sayısında hikayeci Hasan Ali Toptaş hakkında bir dosya hazırladı. Funda Özsoy Erdoğan'ın yönettiği dosyada ilk yazı Mustafa Çaldak'a ait. "Gölgesizler'i Okuma Kılavuzu". Duygu Aksoy da Kuşlar Yasına Gider'de farklı bir baba-oğul ilişkisini anlatıyor. Sara Yalçındağ'ın Bir Hüzünlü Yaz, Mahmut Babacan'ın da Toptaş'ın çocuk kitabı olan Ben Bir Gürgen Dalıyım hakkında bir değerlendirmesi var. Funda Özsoy Erdoğan yazarın Heba adlı romanını incelerken, Emine Kılınç da Gölgesizler romanının sinema versiyonunu ele aldı. Dergide ayrıca şiir, öykü ve kitap tanıtımları yer alıyor.

*
Kardeş Kalemler'den Şerhan Murtaza'ya özel sayı

Edebiyat dergisi Kardeş Kalemler, Ekim 2017 sayısını Kazakistanlı şair ve yazar Şerhan Murtaza'ya ayırdı. Özel sayı, Murtaza hakkında kısa bir biyografik bilgi verildikten sonra çeşitli yazılarla devam ediyor. Malik Otarbayev'in çevirdiği 'Ay ile Ayşe Romanı'ndan bir bölüm dergide yer alırken, Emrullah Özdemir'in 'Ay ile Ayşe Üzerine' yazdığı inceleme okuyucuya roman hakkında bilgi veriyor. Ayrıca Kazakistan ve Türkiye'den çok sayıda yazar ve şairin Şerhan Murtaza hakkında kaleme aldığı yorum yazılar yer alıyor.

*

Kardeş Kalemler'den Berdibay özel sayısı

Aylık edebiyat dergisi Kardeş Kalemler, Kasım 2017 tarihli sayısını doğumunun 90. yılında ünlü kazak yazar Rahmankul Berdibay'a ayırdı.  Dergiden yapılan açıklamada Berdibay'ın Türk kültür tarihindeki önemine dikkat çekilirken şöyle deniyor: "Onun dilimize kazandırdığı önemli kavramlardan birisi de hiç şüphesiz 'közkaman' kavramıdır. Cengiz Aytmatov'un Nayman ana destanından alarak dünya kültürüne armağan ettiği mankurt kavramında olduğu gibi 'közkamanlar da kendi sütüne ihanet edenlerdendir...Közkamanların mankurtlardan daha tehlikeli olduklarını söylerdi." Dergide, Berdibay'ın bazı yazıları ile Berdibay hakkında kaleme alınan yazılara da yer veriliyor.