Bir ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında en önemli görev eğitim ve öğretimindir. Milli Eğitim sistemimiz yakın hedeflerinden sebep yüzünü sınav ve testlere çevirdiğinden bu yana adeta eğitimden vazgeçtik öğretimle meşgul olmaya başladık. Oysa unuttuğumuz bir şey vardı. O da milli eğitimin genel ve uzak hedefleri.

Victor Hugo’nun dediği gibi toplumun temeli ahlaktır. İnsanlarımız ne kadar ahlaktan uzaklaşırsa o kadar toplumun temeli zayıflatacaktır. 

Çiçero; “Miletler, parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çöker “ demişti.

Cennet mekân rahmetli Erbakan’ın; “Bir milletin asıl gücü; topu, tüfeği yahut tankı değil imanlı ve inançlı gençliğidir” sözleri yol haritamız olmalıdır.

Üzülerek söyleyebiliriz ki günümüzde özellikle okul çağlarında teknoloji bağımlılığı, ahlaki çöküntü, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar, insanların birbirlerine olan saygılarını yitirmeleri gibi nedenlerle anlayış, sevgi, hoşgörü, vatanseverlik, kutsallara saygı gibi bizi biz yapan değerlerimizin birçoğu artık itibarsızlaştı.

Milli manevi değerler evrensel ve toplumsal bir niteliğe sahip olmakla birlikte toplumun sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ön koşuldur. Öğretilebilir ve öğrenilebilir olgular olduğu için burada devreye değerler eğitimi ile milli eğitim girmelidir. Milli eğitim sistemi bu ödevini yerine getirmediğinde günümüzde de sıklıkla karşılaştığımız gibi genç erkeklerin ve maalesef kızların artık okulda, sokak ortasında birbirlerine saygı göstermeden ve bunu hiç önemsemeden çok rahat bir şekilde küfürlü konuşmalarına üzülerek şahit oluruz.  

Değerler eğitimi okullarda ve sosyal hayatta bir an önce daha nitelikli ve yoğun bir şekilde işlenmelidir. Bununla ilgili kamu kurumlarının yanı sıra gerekirse sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak projeler oluşturulmalı ve bu projeler desteklenmelidir.

Değerler eğitimi deyince ilk aklımıza gelenler; Yardımlaşma, Dürüstlük, Sorumluluk, Sevgi, Hoşgörü, Saygı, Barış, Özgüven, Ekip Ruhu, Şefkat, Merhamet, Ahlak ve Maneviyat olur.  Anaokulundan üniversiteye sistematik bir eğitimle nakış nakış işlememiz gereken bu değerler; gençlerimizi vatanını milletini seven, dinine bağlı, geçmişiyle kültürüyle tanışık,  geleceğe dönük hayali, planı olan birer vatan evladı haline getirecektir.

Unutmayalım ki; doğru ve iyi olanı bilmek ile doğru ve iyi olanı yapmak arasındaki en önemli bağlantı, doğru ve iyi olanı yapacak bir karaktere sahip olmaktır...