Sapanca Gölü olmasaymış Kocaeli susuz kalacakmış. Sapanca Gölü’nden su çekmek, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin B planıymış. DSİ, İzmit için 30 milyon metreküp su çekebilirsiniz demiş.  Ve İSU, Sapanca’dan istediği kadar su çekebilirmiş.Bu açıklamalar

Sapanca Gölü olmasaymış Kocaeli susuz kalacakmış. Sapanca Gölü’nden su çekmek, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin B planıymış. DSİ, İzmit için 30 milyon metreküp su çekebilirsiniz demiş.  Ve İSU, Sapanca’dan istediği kadar su çekebilirmiş.

Bu açıklamalar İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram’ın açıklamaları.

Sayın Bayram, Sapanca Gölü’nden nasıl su çektiklerini öyle güzel anlatıyor ki, “Sapanca hattı olmasa, Kocaeli susuz kalacaktı. Sapanca’dan su çekmek bizim B planımız” diyor.

İki ilin sınırları arasında kalan ve sürekli olarak da su kullanımı konusunda tartışmalara neden olan Sapanca Gölü, korkarım ki gelecek yıllarda kimseye yetmeyecek.

Nüfusu Sakarya’dan daha fazla olan, en önemlisi de sanayi kuruluşlarının bir hayli çok olduğu Kocaeli, gölün suyunu kullanma konusunda biraz daha cömert davranıyor.

Yeni bir baraj inşa edilmesi gündemde ama bu baraj DSİ tarafından 2014 yılı yatırım programına alınmış ve daha ihale edilecek, sonra yapımına başlanacak, su tutulacak v.s, v.s….

Yani İzmit, daha uzun süre Sapanca Gölü’nden su kullanmaya devam edecek.

Son günlerde Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin düştüğü ile ilgili haberler sık sık basında yer aldı. Bunda tabi ki kurak giden yaz mevsiminin de etkisi var. Ama siz dünyanın nadir içilebilir suyuna sahip göllerinden biri olan Sapanca Gölü’ne sahip çıkmazsanız, gölü korumak için alternatifler üretmekte ağır kalırsanız, en büyük düşmanlığı yapmış olursunuz.

“2012-2013 döneminde Sapanca Gölü’nden 15 milyon m3 su aldık” diyen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram’ın açıklamalarına bakılırsa, Temmuz ayından bu yana 3 pompa ile gölden ha babam su çekiliyor.

Bayram’ın açıklamalarında, Sakaryalı bir vatandaş olarak beni en çok üzen ise, “Sapanca’da olağanüstü bir durum yok” demesi.

Daha ne olsun Sayın Bayram. Ya da ne olmasını bekliyorsunuz? Göldeki çekilme sizin için yeterli değil mi? Olağanüstü bir durum var demek için, gölün tamamen kurumasını mı bekleyeceğiz?

Tek umudum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye'nin siyasi haritasını değiştirmek için başlattığı çalışmanın biran önce hayata geçirilmesi ve Sapanca Gölü’nün artık sadece Sakarya’ya ait olması.

 

Bu konuda ise Sakaryalı siyasilere büyük görev düşüyor. Bu çalışma başladığında, tüm siyasilerin el birliği ile Sapanca Gölü’ne sahip çıkarak, Sakarya’ya kazandırmaları gerekiyor.