Emekli büyükelçi ve tarihçi Bilâl N.Şimşir, benim sevdiğim ve kitaplarını objektif olarak yazdığına inandığım yazarlardan biridir. Birçok kitabını okudum. Bugün İleri yayınlarından çıkan Atatürk ve Cumhuriyet kitabından bazı alıntılar yapacağım.
“Yepyeni bir Türk devleti kurmak dev bir proje idi. Bu büyük projeyi gerçekleştirmek de bir milli politikayı devreye sokmayı gerektirmiştir. Atatürk, Anadolu’ya çıkar çıkmaz Türk halkını  yepyeni ve kapsamlı bir milli politika etrafında örgütlemeye ayaklandırmaya koyuldu. Bu politikanın bir kanadı da milli dış politika idi. Çünkü milli bir dış politika olmadan yeni Türk devleti tam olarak gerçekleştirilemezdi. Kurulacak yeni devleti önce dış dünyaya tanıtmak sonra kabul ettirmek gerekecekti.”
“1919’da Atatürk tarafından oluşturulan milli politika (ve milli dış politika) kongreler döneminde (Mayıs-1919-Mayıs-1920) yine bizzat Atatürk tarafından yürütüldü.”
“1920-1922 yıllarında Türkiye arka arkaya askeri zaferler kazanacak, her askeri zaferden sonra diplomatik başarılara da imza atacaktı. Batılılar ise her Türk zaferinden sonra Sevr Antlaşmasından birkaç yaprak daha koparıp atmak durumunda kalacaklardır.”
Mayıs 1920’de kurulan Ankara Hükümeti, önce doğuya yöneldi: Batı, Türkiye’ye kapalıydı. Bakü’de, Tiflis’te ve Kâbil’de diplomatik temsilcilikler ve Moskova’da büyükelçilik; Kafkasya ve Rusya coğrafyasında 10 konsolosluk açıldı.”
Bilal N.Şimşir
1933 yılında Bulgaristan’da doğdu. 1957’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin Siyasi Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültenin Diplomasi tarihi Kürsüsünde üç yıl asistanlık yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığına geçti. Yaşamı boyunca “gündüzler devletime beyaz geceler benimdir” diyerek geceleri kendisini bilimsel çalışmalara vermiştir.
Doktora öğrencisi Y. Furkan Şen, Dr. Şimşir’in yayınları üzerine 71. Yaşında Bilâl N. Şimşir Bibliyografyası Açıklamalı 71 Kitap ve 200 Makale başlıklı bir kitap yayınlamıştır. (Yargı Yayınevi, Ankara 2004.)