Tarihçi Zekeriya Kitapçı, İslam dininin Türkler arasında yayılışı ve milli bir din haline gelmesinin sadece Türk tarihinin değil İslam tarihi bundan da öte dünya tarihinin önemli olaylarından biri olduğunu belirtiyor.
 
Türk milletinin İslam dinini kabul etmesiyle birlikte İslam gemisinin kaptanı, Harameyn’in hadimi ve Muhammed ümmetinin ‘koruyucusu’ olduğunu anlatan Kitapçı, Türk milletinin böylece İslâm dünyasının rakipsiz bir lideri olduğunu ifade ediyor.
 
Türk tarihi üzerine kaleme aldığı kitaplarla tanınan Zekeriya Kitapçı, Yedi Kubbe yayınlarından çıkan Azerbaycan ve Horasan İslam Hidâyet Güneşi Doğu Turan Yurtlarında adlı yapıtında şöyle der:
“Allah kendi iradesini tebliğ için insanlar arasından Hz. Muhammed’i (s.a.s) seçtiği ve O’nu bütün insanlığa hak peygamber olarak  gönderdiği gibi, Onun risaletine vâris ve onu ayakta tutmak içinde milletler arasından Müslüman Türk milletini seçmiş, kendi dininin aziz olması için onları görevlendirmiş ve emanetine sahip çıkmak için onları hizmete ‘Buyur’ etmiştir. Bu şüphesiz Müslüman Türk milleti için ilahi bir teveccüh ve çok büyük bir mazhariyettir. Kur’an-ı Kerimin birçok ayetleri ve Hz. Peygamberin birçok hadislerinde onların insanlığın hayrına olan bu yüce misyonları dile getirilmiştir. Ne mutlu bu ilahi mazhariyetin şuurunda olanlara.  Ne mutlu Türk milletine bu gözle bakanlara. Ne mutlu bu senaryoda yer alan ve kendisine hizmet buyurulanlara.”
 
Zekeriya Kitapçı’nın Azerbaycan ve Horasan İslâm Hidâyet Güneşi Doğu Turan Yurtlarında adlı kitabı iki bölümden oluşup birinci bölüm Azerbaycan’da İslamiyet başlığını taşımakta ve yedi kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde başlıklar şöyle:
Azerbaycan’da İslamiyet
İslami Fetihler Sırasında Azerbaycan’ın Dini Yapısı
Azerbaycan’ın Müslüman Araplar Tarafından Kısaca Fethi
Müslüman Arap Fetihleri ve Azerbaycan’ın Türklük Realitesi
İslâm Hidâyet Güneşi Azerbaycan Topraklarında
Azerbaycan İslam İnkılabının Tamamlanması
Azerbaycan Müslümanlığının Abbasiler Devri.
 
*
Kitabın İkinci Bölümü, İslam Hidayet Güneşi Horasan ve Doğu Turan Yurdunda başlığını taşıyor. Bu bölümün başlıkları şöyle:
Müslüman Araplar ve Doğu Turan Yurdu
Merv  Semalarında Yükselen İlk Tekbir ve Ezan Sesleri
Belh İslam İnkılâbı, Nev Bahar Mabedinin Kubbesine Dikilen İslâm Sancağı
 
Ekler:
 
Ek: I.
El Mervezi’nin Tabaiu’l-Hayvan adındaki eserinin Türk Kabileleri ile ilgili bölümünün çevirisi
Dokuzuncu Bab Türkler Hakkındadır.
Ek: II.
Büyük İslâm Tarihçisi el-Mesudi’nin Acayyib Ed-Dünya Eserinde Türkler ve Eski Türklerde Bir Nevruz Kutlaması.