İkram Çınar, Atabek Yurdu adlı kitabında, "Kafkasya'nın etnik ve kültürel yapısının oluşmasında Türklerin veya Türk kültür dairesinde yer alan toplumların katkısını" anlatıyor.

Çınar, kitabında, Ahıska Yurdu olarak bilinen "Bayburt'tan başka İspir, Tortum, Oltu, Posof, Ardahan, Göle ile Artvin'in Livana (Yusufeli), Ardanuç ve Şavşat ilçelerini kapsayan geniş bölgeden" bahsediyor.

Atabek Yurdu kitabında, bölgede İslam'ın yayılışından bahsedilirken, 1268-1578 yılları arasında hüküm süren Türk Atabek Beyliği hakkında da bilgi veriliyor. Buna göre, bölge, "Binlerce yılın doğurduğu tarihsel bir kültürün son bin yıl içinde şekillendirmesiyle ciddi bir kültür bölgesi olarak ortaya çıkmıştır. Bu kültür bölgesi Türk jeokültürünün özgün parçalarından biridir. Ve bölge kadim bir Türk yurdudur."

Orta Çağ'da bu bölge Gürcistan'a bağlıyken bölgeye Sa-Atabago deniyordu. Bu, Atabek Yurdu anlamına geliyor.

Kitaptan edindiğimiz bilgiye göre, Atabek Yurdu bölgesinin ilk parçalanışı Edirne Antlaşmasıyladır. Edirne Antlaşması, 14 Eylül 1829 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında Edirne'de imzalanmış bir antlaşmadır. Edirne Antlaşması ile Ahıska ve Ahılkelek Ruslara bırakılmıştı. Rus general Paskeviç tarafından bölgeye nüfusun değiştirilmesi için Ermeniler gönderilmiştir.

İkram Çınar kitabında, Ahıska Türklerinin bugünkü durumunu da anlatıyor. Türkiye'ye gelemeyip Gürcistan'da kalan Ahıska Türklerinin "baskı ve yıldırmaya, değişik bölgelerde iskâna zorlanmalarına, sıkıyönetim altında yaşatılmalarına ve örtülü birçok baskıya rağmen Türk kimliğini ve öz değerlerini koruma konusundaki tutumlarının destanlaştığını" belirtiyor.

Posoflu olan öğretmen İkram Çınar, Ahıska Türklerinin bir çocuğu olarak yaptığı bu çalışmayla kütüphanemize bir güzel eser kazandırıyor.

Çınar'ın Atabek Yurdu adlı kitabı, Kültür Sanat Yayıncılık'tan 2015 yılında çıktı.